Pogled na Gazo iz Izraela. Foto: Reuters
Pogled na Gazo iz Izraela. Foto: Reuters

Pogajanja še vedno niso uspela ustaviti deset mesecev trajajoče vojne, ki se je začela po tem, ko je Hamas 7. oktobra napadel Izrael in zajel talce, Izrael pa je vdrl v Gazo, poroča Reuters.

Sorodna novica Hezbolah: Če bo treba, bomo napade nadaljevali. Netanjahu: To ni konec zgodbe.

Izrael želi obdržati nadzor nad ozkim koridorjem na meji med Gazo in Egiptom. Gre za 14 kilometrov dolgo območje, ki je na najožjem delu široko okrog 100 metrov, pod njim pa naj bi bili podzemni predori, ki jih Hamas uporablja za tihotapljenje orožja.

Hamas trdi, da si je glede tega Izrael premislil in povrhu dodal nove pogoje, med katerimi je pregledovanje Palestincev, ko se bodo ti po začetku premirja vračali na sever Gaze.

"Ne sprejemamo razprave o spremembah dogovora, s katerim smo se strinjali 2. julija, in o novih pogojih," je sporočil predstavnik Hamasa Osama Hamdan. Dodal je, da je Hamas pripravil odgovor na zadnje predlog posrednikov in da so navedbe ZDA, da je dogovor blizu, lažne.

Oboroženo krilo Hamasa je sporočilo, da je izstrelilo raketo M90 proti Tel Avivu. Kot razlog je navedlo "izraelske masakre nad civilisti". Izraelska vojska je sporočila, da so se v Rišonu Lecijonu oglasile opozorilne sirene, poroča Reuters.

Osnovo za pogajanja, pri katerih poleg ZDA posredujeta še Egipt in Katar, predstavlja okvir, ki ga je konec maja predstavil ameriški predsednik Joe Biden. Načrt v okviru popolne šest tednov trajajoče prekinitve ognja med drugim predvideva izmenjavo izraelskih talcev in Palestincev v izraelskih zaporih in nato umik izraelskih sil z vseh naseljenih območij Gaze.