Izraelske vojaške operacije na jugu mesta Han Junis v Gazi. Foto: EPA
Izraelske vojaške operacije na jugu mesta Han Junis v Gazi. Foto: EPA

"Pred kratkim je bila šola Hadidža, kjer je delovala terenska bolnišnična ekipa, tarča izraelskega napada, v katerem je umrlo 30 mučenikov, še sto jih je Izrael ranil," je v izjavi za javnost zapisalo ministrstvo za zdravje v Gazi.

Po besedah civilne zaščite v Gazi je bilo v šoli zahodno od kraja Deir al Balaha nastanjenih približno 4000 notranje razseljenih ljudi, ki so se tja zatekli po izraelskih napadih.

Izraelska vojska pa navaja, da je izvedla "napad na teroristično infrastrukturo Hamasa in nadzorni center znotraj šole Hadidža". "Teroristi so znotraj šolskega poslopja razvili in hranili večje količine orožja," še trdi Izrael.

Izrael pozval Palestince, naj zaradi vojaških operacij zapustijo južni del Han Junisa

Večina od več kot dveh milijonov prebivalcev Gaze je morala zaradi izraelskih napadov zapustiti svoje domove. Foto: Reuters
Večina od več kot dveh milijonov prebivalcev Gaze je morala zaradi izraelskih napadov zapustiti svoje domove. Foto: Reuters

Izraelska vojska je Palestince na jugu mesta Han Junis zaradi vojaških operacij proti palestinskemu gibanju Hamas pozvala k začasni evakuaciji na humanitarno območje Al Mavasi. Po navedbah ZN-a je Han Junis v dveh tednih zapustilo že 180.000 ljudi.

V petek je izraelska vojska sporočila, da so se njene enote spopadle s pripadniki Hamasa v Han Junisu na jugu Gaze, kjer so uničile predore in drugo infrastrukturo. V soboto je nato prebivalce južnih okrožij mesta po SMS-sporočilih, s telefonskimi klici in posnetimi zvočnimi sporočili v arabskem jeziku pozvala k evakuaciji.

Prejšnji teden je izraelska vojska že evakuirala vzhodna območja Han Junisa, ki jih je moralo zapustiti že 180.000 Palestincev. V pozivu je sporočila, da bo "odločno ukrepala proti terorističnim organizacijam" v Han Junisu, in Hamas obtožila, da "prebivalce Gaze uporablja za živi ščit".

Izrael je operacijo v Han Junisu utemeljil z napovedjo, da bo vojska skušala ustaviti raketne napade na Izrael, ki naj bi jih Hamas izvajal s tega območja.

Po trditvah Izraela so v Han Junisu številni pripadniki Hamasa. Foto: Reuters
Po trditvah Izraela so v Han Junisu številni pripadniki Hamasa. Foto: Reuters

Hudo pomanjkanje pitne vode v Gazi

Agencije ZN-a so že večkrat kritizirale izraelsko politiko množičnega razseljevanja civilnega prebivalstva Gaze in vojaške napade na območja, ki jih je izraelska vojska pred tem razglasila za "varna".

Izraelska vojska je v ponedeljek sporočila, da bodo oborožene sile "izvedle odločno operacijo" v Han Junisu, tudi na območju, ki ga je ista vojska razglasila za humanitarno območje. Ministrstvo za zdravje v Gazi je v ponedeljek sporočilo, da je izraelska vojska v operaciji ubila 70 ljudi, še 200 jih je ranila.

Po navedbah ZN-a so odreditve evakuacij in vse večja nevarnost izraelskih napadov "nepovratno destabilizirale humanitarne operacije", saj iz Gaze poročajo o hudem pomanjkanju pitne vode in higiene ter neustreznih sanitarnih razmerah.

Po podatkih izraelske vojske je bilo od 7. oktobra lani, ko je Hamas izvedel napad na jugu Izraela, v vojaških operacijah v Gazi ubitih okoli 14.000 pripadnikov oboroženih palestinskih skupin, vključno s Hamasom in Islamskim džihadom.

Po podatkih zdravstvenih oblasti v Gazi je bilo od začetka izraelske ofenzive na Gazo ubitih že več kot 39.000 Palestincev, med njimi številni otroci in ženske.