Brown je na položaju britanskega premierja skoraj tri leta. Foto: EPA
Brown je na položaju britanskega premierja skoraj tri leta. Foto: EPA
Brown napovedal svoj umik

Brown, ki je leta 2007 na Downing Streetu 10 nasledil Tonyja Blaira, je napovedal, da želi dobiti naslednika do strankinega kongresa septembra.

Svojo odločitev je Brown sporočil hkrati z napovedjo, da bo njegova stranka začela uradna pogajanja z liberalnimi demokrati, ki so po volitvah 6. maja postali jeziček na tehtnici. Največ, 306, glasov so osvojili konservativci Davida Camerona, a ne dovolj, da bi lahko sami sestavili vlado. Laburisti so osvojili 258 sedežev v 650-članskem parlamentu, 91 manj kot na prejšnjih volitvah, liberalni demokrati pa 57.

Liberalci nasprotujejo Brownu
V svojem nagovoru medijev je Brown dejal, da je v interesu Velike Britanije, da se oblikuje "napredna" vlada - koalicija laburistov in liberalnih demokratov Nicka Clegga. Največja ovira na poti do dogovora o oblikovanju vlade med liberalnimi demokrati in laburisti naj bi bil prav Brown. Liberalci so še pred volitvami napovedali, da z laburisti ne bodo šli v vlado, če jih bo še naprej vodil Brown.


Po Brownovi dramatični napovedi je Clegg dejal, da bi bil njegov odhod s čela laburistov "pomemeben element pri gladkem prehodu k stabilni vladi, ki si jo zaslužijo ljudje". Dodal je, da odločitev premierja gotovo ni bila lahka, a da je upošteval nacionalni interes.

Brown je dejal, da nobena stranka ni osvojila absolutne večine in da mora kot voditelj laburistov to sprejeti kot sodbo o sebi. Dodal je, da si na mestu voditelja laburistov ne želi ostati dlje, kot je potrebno, in da bo stranko prosil, naj sproži postopek iskanja novega voditelja. Sam v boju za novo vodstvo stranke ne bo sodeloval, prav tako ne bo podprl nobenega kandidata. Glavni kandidati za naslednika Browna naj bi bili podpredsednica stranke Harriet Harman, zunanji minister David Miliband in minister za izobraževanje Ed Balls.

Konservativci: Številke se ne izidejo
Številke se ne izidejo, pravijo torijci o morebitnem sodelovanju laburistov in liberalnih demokratov, ki imajo skupaj 315 glasov, potrebujejo pa 326. K sodelovanju bi tako morali zvabiti še manjše stranke, ki so skupaj osvojile 28 sedežev v parlamentu.

Brown napovedal svoj umik