Po navedbah časopisa Dnevni avaz salafiti v BiH prihajajo iz Sandžaka in Avstrije, njihovo število pa narašča. Foto: Reuters
Po navedbah časopisa Dnevni avaz salafiti v BiH prihajajo iz Sandžaka in Avstrije, njihovo število pa narašča. Foto: Reuters

Prostovoljci, med katerimi so tudi 20-letni moški, naj bi dobili okoli 15.000 evrov za odhod v Sirijo, je poročal sarajevski časopis Dnevni avaz, ki je pri tem navajal neimenovane vire notranjega ministrstva Federacije BiH-a.

"Iz Slovenije letijo na Dunaj, nato v Carigrad, nato pa iz Turčije odhajajo v Sirijo," je policijski vir opisal pot prostovoljcev do bojišč v Siriji, kjer so do zdaj umrli najmanj štirje državljani BiH-a. Bojijo se, da bi bilo smrtnih žrtev lahko še več, saj borci pogosto spremenijo imena, tako da ni mogoče vedno ugotoviti državljanstva. Prostovoljcem nekdo plača letalsko vozovnico, njihove družine pa dobijo denar.

Z bojevniki naj bi na bojišča odhajale tudi njihove žene, praviloma mlade in brez izobrazbe, ki so svoje može spoznale prek interneta.

Organizirana mreža
Policija se zaveda, da obstaja organizirana mreža, ki prostovoljce iz BiH-a pošilja v Sirijo, vendar pa v državi ni zakonske podlage za preganjanje tovrstne dejavnosti. Pristojno ministrstvo je že sprožilo pobudo za sprejem zakonodaje, ki bi sankcionirala organizatorje in prostovoljce.
Med organizatorji lokalni mediji navajajo tudi enega izmed vodij salafitske skupnosti v BiH-u Bilala Bosnića. Salafiti se ravnajo po najstrožjih pravilih islama, v BiH pa so prišli med zadnjo vojno, tako da zdaj v državi deluje nekaj močnih vej tega gibanja.