Srbski predsednik živi v strahu, saj mu grozijo z atentatom. Foto: EPA
Srbski predsednik živi v strahu, saj mu grozijo z atentatom. Foto: EPA
Slobodan Milošević
Nekdanji srbski predsednik se je odločal, koga in kdaj se bo treba znebiti. Foto: Reuters
Tadiću grozijo s smrtjo

O grožnjah srbskemu predsedniku je poročal srbski dnevnik Blic, ki je eno teh pisem dobil tudi v uredništvo. V pismu naj bi bilo napisano, da bo Tadić "plačal za izdajo države in da bo kot dokazani izdajalec srbskega naroda dobil, kar si zasluži - strel v glavo". V pismu piše še: "Vi izdajalci, vedite, da sta najhujša zločina izdaja naroda in izdaja države, a to je ravno to, kar počnete. Ne bodite prepričani, da vas ne bo dosegla roka pravice, in to z najstrožjo kaznijo."

Predsednik Tadić je v odzivu na pismo dejal, da upa, da bodo pristojne oblasti odkrile pošiljatelja, ob tem pa je srbske politike pozval k umiritvi strasti pred nedeljskimi volitvami. Tožilstvo je sporočilo, da je začelo preiskavo za odkritje pošiljatelja. "Pristojni državni organi bodo storili vse za zaščito srbskega predsednika in odkritje pošiljatelja." Gospodarski minister Mlađan Dinkić je dejal, da je pozval pristojne organe, naj se odzovejo na grozilno pismo. "Mislim, da se mora tožilstvo resno lotiti zadeve. Živimo v državi, kjer je bil ubit premier," je Dinkić spomnil na umor Zorana Djindjića.

Pismo naj bi bilo poslano iz Chicaga, vendar pa so pri Blicu prepričani, da je avtor pisma doma iz Srbije. Predsednik Tadić naj bi v zadnjih dneh na svoj naslov dobil številna pisma s podobno vsebino in z opozorili na atentat.

Grozilna pisma dobili tudi drugi
Blic poroča še, da naj bi bila grozilna pisma poslana še na naslove predsednika srbske skupščine Oliverja Dulića, vodje nacionalnega urada za sodelovanje s Haaškim sodiščem Rasima Ljajića, tožilca za vojne zločine Vladimirja Vukčevića in na naslov Nate Mesarović, ki je predsedovala sodnemu svetu na sojenju za umor nekdanjega premierja Zorana Djindjiča.

Miloševićev krog o usmrtitvah nasprotnikov
Srbski dnevnik Blic pa poroča tudi o poročilu, v katerem je zapisano, kako je leta 2003 pripadnik posebne enote Milorada Ulemka Legije, Nenad Ilić Glavonja, policiji natanko opisal sestanek vrha varnostnih služb s Slobodanom Miloševićem. Na sestanku so se pogovarjali o tem, kako bodo pobili svoje politične nasprotnike.

"Po koncu Natovih napadov na Srbijo sem bil na sestanku, kjer so bili še Slobodan Milošević, takratni vodja varnostne službe Radomir Marković in vodja beograjske varnostne službe Milan Radonjić in Milorad Bracanović, Legijev vodja obveščevalne službe. Po dveh urah pogajanj je Milošević prekinil razpravo in dejal, da mora biti 'posel' opravljen," je takrat Glavonja povedal policiji.

V dokumentu je zapisano tudi, da je Milošević takrat naročil umor politika Ivana Stambolića in atentat na nekdanjega srbskega zunanjega ministra Vuka Draškovića v Budvi.

B. T.

Tadiću grozijo s smrtjo