Koštunica in Nikolić napovedujeta poraz evropskih sil v Srbiji. Foto: EPA
Koštunica in Nikolić napovedujeta poraz evropskih sil v Srbiji. Foto: EPA

Zadnja javnomnenjska raziskava, ki jo je objavil tednik Blic, kaže, da bi protievropski tabor, ki ga sestavljajo Srbska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije premierja Vojislava Koštunice in socialisti nekdanjega srbskega predsednika Slobodana Miloševića, dobil 137 sedežev v srbskem parlamentu.

Demokratska stranka predsednika Borisa Tadića, ki močno podpira vstop Srbije v Evropsko unijo, bi na volitvah dobila 113 sedežev in bi bila tako v 250-članskem parlamentu v manjšini.

Bo Koštunica vodil protievropske sile?
Vsi srbski mediji in komentatorji napovedujejo, da bo Srbija z volitvami dobila vladno koalicijo, ki jo bodo sestavljale protievropske stranke, vodil pa jo bo dosedanji premier Vojislav Koštunica. Če se bo to res zgodilo, bo pod vprašajem evropska prihodnost Srbije, saj je premier Koštunica že napovedal, da bo odstopil od sporazuma z EU-jem in zamenjal predsednika Borisa Tadića.

Srbija je v torek v Luksemburgu podpisala sporazum o stabilizaciji in pridruževanju, s katerim je stopila na pot k polnopravnemu članstvu v Evropski uniji. Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je ob podpisu sporazuma dejal, da je od tega trenutka dalje evropska prihodnost Srbije odvisna od Srbije same in njene vlade.

B. T.