Trgovina z opijem je v Afganistanu najdonosnejša 'obrt'. Poznavalci menijo, da je praktično vsaka omembe vredna figura v državi imela povezave s trgovino z mamili. Foto: EPA
Trgovina z opijem je v Afganistanu najdonosnejša 'obrt'. Poznavalci menijo, da je praktično vsaka omembe vredna figura v državi imela povezave s trgovino z mamili. Foto: EPA
Karzaj mlajši naj bi bil tisti, ki je pomagal bratu Hamidu Karzaju do sporne 'zmage' v 1. krogu predsedniških volitev. Foto: EPA

Tako vsaj trdijo aktualni in nekdanji visoki ameriški predstavniki, ki jih povzema obsežen članek v včerajšnjem New York Timesu .



Razkol v Beli hiši
Finančne povezave in tesno delovno razmerje med Cio in Karzajem vzbujajo velika vprašanja o ameriški vojaški strategiji, ki je trenutno pod drobnogledom Bele hiše. Povezave s Karzajem namreč ustvarjajo ostre razprtije znotraj Obamove administracije, ki se je večkrat zaobljubila, da bo strla odpor mogočnih afganistanskih mamilarskih carjev.

Kritiki menijo, da vezi še dodatno zapletajo vse bolj napet odnos med ZDA in afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem, katerega priljubljenost med Afganistanci je precej nestanovitna, talibani pa so ga označili za "ameriško lutko". Ciini postopki tudi dajejo misliti, da ZDA ne delajo po vseh svojih močeh, da bi zajezili dobičkonosno afganistansko trgovino z mamili, pomemben vir dobička za talibane.

Karzaj vse zanika
Nekateri ameriški predstavniki trdijo, da odvisnost od Ahmeda Karzaja, najpomembnejše figure s talibani prepredenega juga Afganistana, spodkopava ameriško pobudo za razvoj učinkovite osrednje vlade, ki lahko vzdržuje zakon in red ter na koncu pripelje do tako želenega ameriškega umika. Karzaja tudi sumijo, da je bil prav on tisti, ki je izdelal nad sto tisoč lažnih volilnih glasovnic za ponovno izvolitev svojega brata avgusta letos.

Sam Karzaj je v intervjuju dejal, da sicer sodeluje z ameriškimi civilnimi in vojaškimi predstavniki, a da ni vpleten v trgovino z mamili in da ni na plačilni listi Cie: "Ne poznam nikogar po imenu CIA."