Vsa prizadevanja za uničenje makovih polj so se do zdaj izkazala za jalova. Foto: EPA
Vsa prizadevanja za uničenje makovih polj so se do zdaj izkazala za jalova. Foto: EPA
Zažiganje zaseženih mamil
Edina svetla točka v Afganistanu so severne pokrajine, kjer je proizvodnja opija upadla. Foto: EPA

Kljub milijonom dolarjev za programe proti pridelovanju opija in trgovini z mamili se pridelava veča že šesto leto zapored. Če je lani Afganistan zagotavljal 92 odstotkov svetovnega pridelka, je po podatkih ZN-a ta številka letos večja še za tri odstotke. Trgovina z mamili ima pomembno vlogo pri nestabilnosti v državi, saj spodbuja korupcijo med vladnimi uradniki in pomaga financirati talibanske upornike.

Do leta 2001 je Afganistanu uspelo drastično znižati letino opija, saj so takrat talibani nadzorovali vso državo in uvedli stroge kazni za pridelovalce in tihotapce. Po ameriškem napadu in strmoglavljenu talibanskega režima je prozvodnja opija znova narasla, čeprav so Američani za boj proti mamilom vložili veliko truda in milijone dolarjev.

Denarne spodbude Američanov
ZDA so se zavzemale za škropljenje makovih polj iz zraka, vendar so ta ukrep znova prestavili za leto dni zaradi zadržkov afganistanke vlade, ki se boji nezadovoljstva javnosti. Namesto tega so se Američani odločili za finančne spodbude guvernerjem za boj proti trgovini z mamili. Tako bo letošnja ameriška pomoč za pokrajino Helmand, kjer pridelajo največ opija v Afganistanu, znašala kar 200 milijonov dolarjev. Če bi bil Helmand država, bi bil peti največji prejemnik ameriške pomoči na svetu.

Opij je naložba
Vrednost letine opija in iz njega pridelanega heroina naj bi bila okoli tri milijarde dolarjev, kar je tretjina celotnega afganistanskega BDP-ja. Zaradi negotovih varnostnih razmer se večina kmetov ne odloča za setev drugih poljščin, saj imajo težave, da bi jih pripeljali na trg. Po besedah nekega zahodnega diplomata je najbolje pri opiju to, da se ga lahko hrani 20 do 30 let, kar je tako, kot bi imel denar v banki. "Če nisi prepričan o tem, ali boš lahko čebulo in korenje dostavil na trg, saj je gibanje prenevarno, potem prideluješ opij in ga imaš pod posteljo - to je valuta," se je diplomat izrazil slikovito.

C. R.