Francija je odigrala pomembno vlogo pri izpustitvi šestih zdravstvenih delavcev. Foto: EPA
Francija je odigrala pomembno vlogo pri izpustitvi šestih zdravstvenih delavcev. Foto: EPA

Sin libijskega voditelja Moamerja Gadafija Seif El Islam Gadafi je v intervjuju za francoski Le Monde dejal, da sta k izpustitvi na dosmrtno ječo obsojenih bolgarskih zdravstvenih delavcev pripomogla dogovor o nakupu orožja s Francijo in odločitev britanskega pravosodja, da nekdanjemu libijskemu agentu Abdelu Al Megrahiju, ki je zaprt zaradi atentata na letalo nad Lockerbiejem, omogoči možnost pritožbe na sodbo.

Britansko ministrstvo za zunanje zadeve zavrača Gadafijeve namige. Al Megrahi je bil leta 2001 obsojen na dosmrtno ječo zaradi podtaknjene bombe na letalu boeing 747 ameriške družbe Pan Am, ki je eksplodirala na poti iz Londona v New York nad mestom Lockerbie 20. decembra leta 1988. Takrat je umrlo je 259 potnikov in 11 ljudi na tleh.

Libiji odpisali dolg
Bolgarska vlada se je odločila, da Libiji odpiše 56,6 milijona dolarjev dolga, ki izvira še iz komunističnih časov. Denar bodo nakazali mednarodnemu skladu za pomoč družinam, okuženim s HIV-om v Libiji. Libijske oblasti so za okužbo več kot 400 otrok konec 90. let prejšnjega stoletja obtožile pet bolgarskih sester in palestinskega zdravnika, ki pa so krivdo vseskozi zanikali. Potem ko je mednarodni sklad prejšnji mesec za vsako žrtev nakazal milijon dolarjev, je libijsko sodišče zdravstvene delavce oprostilo smrtne kazni in jih nato izročilo Bolgariji, kjer so jih pomilostili.