Iz letališča v Rostocku, kamor je priletel z letalom Air force one, je Busha v Heiligendamm prepeljal helikopter Marine force one, ki so ga prav za to priložnost pripeljali iz ZDA. Foto: Reuters
Iz letališča v Rostocku, kamor je priletel z letalom Air force one, je Busha v Heiligendamm prepeljal helikopter Marine force one, ki so ga prav za to priložnost pripeljali iz ZDA. Foto: Reuters
Protestniki v Pragi
Busha je ob prihodu pričakalo na stotine protestnikov, ki so mu želeli sporočiti, da na Češkem nista zaželena niti on niti njegov protiraketni ščit. Foto: EPA
Bush v Pragi branil ščit

Ameriški predsednik je med obiskom Češke, kjer se mudi pred sredinim začetkom vrha G-8 v nemškem Heiligendammu, povedal, da demokratični razvoj v Rusiji ne gre po začrtani poti. Bush se ne strinja niti s prepričanjem kitajske partije, ki meni, da lahko nadaljuje odprto gospodarsko politiko brez hkratnega odpiranja političnega sistema.

Ščit le proti "malopridnim"
Bush je v Pragi Putinu tudi sporočil, da je protiraketni ščit izključno obrambni ukrep. Povedal je, da protiraketni ščit, ki ga nameravajo postaviti v Evropi, nikakor ni usmerjen v Rusijo, ampak je zgolj namenjen obrambi pred malopridnimi državami.

"Moje sporočilo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu je: ne bojte se protiraketnega ščita, zakaj ne bi sodelovali pri postavitvi ščita? Zakaj ne sodelujete z ZDA? Pošljite svoje generale in znanstvenike, da si ogledajo, kako sistem deluje," je povedal Bush.

Bushu ni po volji Putinova retorika

Ameriški predsednik je okrcal ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegove izjave, da bi Moskva lahko znova usmerila svoje rakete proti evropskim tarčam, če bodo ZDA v Evropi zgradile protiraketni ščit, in da lahko ameriški načrti povzročijo novo oboroževalno tekmo v hladni vojni. Putinove besede močno spominjajo na retoriko hladne vojne.

Bush ni najbolj zaželen obiskovalec
Ob prihodu je Busha kljub vladnim prepovedim v Pragi pričakalo na stotine protestnikov, ki so izražali svoje nasprotovanje namestitvi radarske postaje na češkem ozemlju. "Bush tu ni dobrodošel. Smo proti radarju, poleg tega pa je odgovoren za vrsto vojnih zločinov," je povedala vodja praške komunistične stranke in glavna organizatorka protestov, Marta Semelova.

Češka komunistična stranka, skupaj s socialdemokratsko stranko, zahteva razpis referenduma o namestitvi radarja na Češkem in naj bi za to že zbrala dovolj podpisov. Vendar pa referenduma kljub temu, da češka javnost postavitvi ščita odločno nasprotuje, po vsej verjetnosti ne bo, saj se bo premier sam odločil, ali bo prižgal zeleno luč za gradnjo ali ne.

Srečanje G-8 o ščitu, Kosovu in pomoči nerazvitim
Bush se bo po obisku Češke v okviru evropske turneje v nemškem letovišču Heiligendamm najprej udeležil zasedanja članic skupine industrijsko najbolj razvitih držav sveta in Rusije G-8. Poleg protiraketnega ščita, ki bo po zadnjih dogodkih najverjetneje glavna tema pogovorov, se bo Bush s svojimi sogovorniki pogovarjal še o statusu Kosova, pomoči nerazvitim in podnebnih spremembah, v luči zaostrenih odnosov med Moskvo in Washingtonom pa bo v ospredju pozornosti vrha zagotovo srečanje Busha z ruskim predsednikom Putinom.

Sporočilo svobode Evropi
Nato bo ameriški predsednik obiskal še Poljsko, Albanijo, Bolgarijo, Italijo in Vatikan, kjer se bo prvič sešel s papežom Benediktom XVI. Pred odhodom je Bush sporočil, da v Evropo prinaša sporočilo svobode in da ga protesti, ki se napovedujejo za ves čas njegove turneje, ne skrbijo, saj so odsev demokratične družbe.

Bush v Pragi branil ščit