Clegg bo v novi vladi namestnik premierja Camerona. Foto: EPA
Clegg bo v novi vladi namestnik premierja Camerona. Foto: EPA

Vlada konservativcev in liberalnih demokratov je prva koalicijska vlada v Veliki Britaniji po drugi svetovni vojni, prvič od takrat pa so v vladi tudi liberalni demokrati, ki so na parlamentarnih volitvah osvojili tretje mesto.

Na skupni novinarski konferenci sta Cameron in Clegg poudarila, da njuni stranki druži skupen cilj, in napovedala, da bo vlada zdržala petletni mandat. "Do danes sva bila tekmeca, zdaj pa sva kolega," je dejal Clegg, medtem ko je Cameron napovedal, da imajo skupne načrte in skupne rešitve za izzive, s katerimi se spopada država.

Hague zunanji minister
Zunanje ministrstvo bo v novi vladi vodil član konservativcev William Hague, ki je napovedal, da bo njegova prednostna naloga Afganistan, kjer je 10.000 britanskih vojakov. Novi finančni minister George Osborne prav tako prihaja iz vrst konservativne stranke, ki bo imela tudi obrambnega ministra Liama Foxa.

Poleg Clegga bodo v vladi še štirje liberalnodemokratski ministri, med njimi tudi priznani finančnik Vince Cable, ki bo vodil ministrstvo za gospodarstvo. O oblikovanju vlade sta se obe stranki pogajali pet dni, pri čemer sta morali obe strani popustiti pri svojih zahtevah.

Vladni stranki sta se dogovorili, da je zaradi visokega proračunskega primanjkljaja treba takoj zmanjšati javno porabo, s čimer so Liberalni demokrati hoteli počakati do leta 2011, a je nato obveljala zahteva konservativcev, ki nameravajo tako letos privarčevati šest milijard funtov.

Koalicijski dogovor ne predvideva vstopa v evroobmočje, za kar so se zavzemali Liberalni demokrati, medtem ko bodo morali prenos pristojnosti na Evropsko unijo državljani potrditi na referendumu.