Cameron je v Indiji igral kriket ... Foto: Reuters
Cameron je v Indiji igral kriket ... Foto: Reuters
David Cameron
... in se srečal z otroki, sestal pa se je tudi z indijskim kolegom Manmohanom Singhom. Foto: Reuters
Julian Assange
Večina vlad je obsodila razkritje zaupnih dokumentov, češ da ogrožajo življenja vojakov. Foto: Reuters

David Cameron je ujezil Izrael, ko je med obiskom v Turčiji izjavil, da je Gaza "zaporniško taborišče", v Indiji pa je užalil Islamabad z besedami, da Pakistan "podpira izvažanje terorizma". Še v Ankari je nasprotnike vstopa Turčije v Evropsko unijo označil za "protekcionistične, polarizirane ali polne predsodkov". Z njegovo analizo se gotovo ne strinjajo v Parizu in Berlinu, ki nasprotujeta polnemu turškemu članstvu v evropski povezavi.

"Menim, da je pomembno govoriti odkrito o teh stvareh z državami, ki so naše prijateljice," pravi 43-letni Cameron, najmlajši britanski premier v skoraj dveh stoletjih.

Pokvaril možnost regionalnega miru?
Njegove izjave o Pakistanu so razveselile medije v Indiji, ki so pozornost namesto osrednjemu sporočilu Cameronovega obiska – povečanje trgovskih in poslovnih vezi, ki bi okrepile "poseben odnos" med Indijo in njeno nekdanjo kolonizatorko – posvetili njegovim besedam o sosednji državi. Pakistanski visoki komisar v Britaniji Wajid Shamsul Hasan meni, da je Cameron "pokvaril možnosti regionalnega miru", nato pa dodal, da se bo premier verjetno kmalu naučil, kako se "spopadati s stvarmi".

"Pakistan mora narediti več"
"Da smo pošteni do pakistanske vlade, je treba reči, da so naredili napredek pri lovljenju bojevnikov in teroristov v Pakistanu, ki ogrožajo njihovo državo in grozijo drugim. A potrebujemo, da naredijo še več in moramo sodelovati z njimi, da bodo naredili več, ker je nesprejemljivo, da v Pakistanu obstajajo nekateri, ki podpirajo teroristične skupine, ki lahko storijo toliko škode svoji državi in Britancem, pa naj bodo v Afganistanu ali pa doma v Britaniji," je dejal Cameron.

Kritika posledica razkritih dokumentov
Pakistan je "užaloščen" zaradi Cameronovih besed, ki so "v nasprotju z realnostjo v Pakistanu," je zapisalo pakistansko zunanje ministrstvo. Pakistan je ključni zaveznik ZDA v boju proti talibanom v sosednjem Afganistanu. Cameronove besede so posledica razkritja zaupnih ameriških vojaških dokumentov o Afganistanu, ki jih je pred dnevi objavila spletna stran WikiLeaks, menijo v Islamabadu. Nekateri dokumenti razkrivajo, da je Pakistan na skrivaj pomagal talibanskim bojevnikom, medtem ko je jemal milijarde dolarjev ameriške pomoči.

Hague zagovarja vodjo, da govori resnico
Mediji, ki spremljajo Camerona in britanskega zunanjega ministra Williama Hagueja so slednjega zasuli z vprašanji, ali ne bi bilo dobro, da Cameron v prihodnje pazljiveje izbira svoje besede. "Premier govori resnico in vsi se strinjamo glede tega, kar je povedal. Premier je dober diplomat, kar opažam vsak dan, ko se srečuje s tujimi voditelji," je vodja britanske diplomacije stopil v bran svojemu nadrejenemu.

Priložnost za kritiko pa je pograbil David Miliband, britanski zunanji minister v prejšnji vladi. "Menim, da je velika razlika med odkritim govorjenjem in tem, da si glasen. Zelo, zelo je pomembno, da se premier zaveda, da imamo dve ušesi in ena usta in da jih uporabljamo v tem razmerju," je povedal za radio BBC.

Pakistanski predsednik k Cameronu
Neposreden odgovor na svoje pripombe bo Cameron lahko dobil že prihodnji teden, ko bo gostil pakistanskega predsednika Asifa Alija Zardarija. "Ne verjamem, da so poslabšani," je odgovoril na vprašanje, ali obžaluje, da je s svojimi besedami poslabšal odnose med Pakistanom in Britanijo.