ZDA obtožujejo Iran, da je njegov jedrski program le krinka za razvoj jedrskega orožja, a v Teheranu te obtožbe odločno zavračajo in trdijo, da je program povsem miroljubne narave. Foto: EPA
ZDA obtožujejo Iran, da je njegov jedrski program le krinka za razvoj jedrskega orožja, a v Teheranu te obtožbe odločno zavračajo in trdijo, da je program povsem miroljubne narave. Foto: EPA
Barack Obama

Mahmud Ahmadinedžad je prvi iranski predsednik, ki je po islamski revoluciji poslal čestitko z dobrimi željami novemu ameriškemu predsedniku. Čeprav gre za nepričakovano spravno gesto, pa verjetno v kratkem času še ni za pričakovati dialoga med ZDA in Iranom, ki že 30 let nimata diplomatskih odnosov.

Odhajajoči ameriški predsednik George Bush je leta 2003 Iran ob bok Iraku in Severni Koreji umestil na države na "osi zla", medtem ko je nekdanji iranski revolucionarni voditelj Ajatola Homeini označil ZDA za "velikega satana".

Ahmadinedžad upa na spremembo politike
"Veste, da so priložnosti, ki jih ljudem podeli Bog, kratkega veka. Upam, da boste priložnosti svoje službe čim bolje izkoristili in pustili za sabo dobro ime, s tem, ko boste dajali resničnim interesom ljudi in pravici prednost pred nenasitnimi zahtevami sebične in nespodobne manjšine," je v čestitki novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku Baracku Obami zapisal Ahmadinedžad.

Ahmadinedžad je izrazil pričakovanje, da bodo ZDA spremenile politiko vojne, okupacije, zastraševanja, zaničevanja do drugih narodov in vsiljevanja diskriminatorskih političnih načel. Namesto tega iranski predsednik pričakuje zavzemanje za pravico, spoštovanje človekovih pravic, prijateljstvo in nevmešavanje v notranje zadeve drugih držav.

Obama odločno proti "jedrskemu" Iranu
Na svoji prvi tiskovni konferenci po izvolitvi je Obama potrdil, da je prejel pismo iranskega predsednika in napovedal, da ga bodo preučili in nanj primerno odgovorili. A še v isti sapi je izvoljeni ameriški predsednik dejal, da je za svet nesprejemljiv razvoj jedrskega orožja v Iranu, kar ZDA obtožujejo Teheran. Ob tem je Obama za nesprejemljivo označil tudi podporo Irana različnim terorističnim organizacijam.

Na Obamove opombe so se v Teheranu odzvali hitro in predsednik iranskega parlamenta ter nekdanji glavni iranski jedrski pogajalec Ali Laridžani je kritiziral njegove izjave o razvijanju jedrskega orožja od Irana in jih označil za nesprejemljive.

"To nakazuje nadaljevanje enake zmotne politike kot v preteklosti," je dejal Laridžani in prihodnjega ameriškega predsednika opozoril, da bi morale ZDA, če želijo spremeniti svoj položaj v regiji, "pošiljati dobre signale". "Obama razume, da sprememba ni zgolj sprememba barve in površinske razlike, sprememba mora imeti tudi strateške temelje," je še dejal.

G. V.