Venezuelski predsednik je kritiziral tudi preveliko vlogo ZDA v mednarodni skupnosti. Foto: Reuters
Venezuelski predsednik je kritiziral tudi preveliko vlogo ZDA v mednarodni skupnosti. Foto: Reuters

Uprli se bomo imperiju!

Hugo Chavez
Iranski voditelj ni opustil svoje značilne retorike, ko je spregovoril o ZDA in Veliki Britaniji. Foto: EPA

Bush je v torek govoril, kot da bi bil ves svet njegov. Še vedno smrdi po žveplu, je dodal Chavez. Pozval je k spretju temeljitih reform ZN-a, ki bi oslabile vpliv ZDA v organizaciji. Teh trditev ameriški predstavnik v ZN-u John Bolton ni želel komentirati, saj bi jih s tem po njegovih besedah poveličeval.

Pred Generalno skupščino je nastopil tudi afganistanski predsednik Hamid Karzaj, ki je dejal, da so teroristi pripravljeni storiti vse, da bi Afganistan odvrnili od uspeha. Pojasnil je, da se ključ do uspeha v boju proti terorizmu skriva v blaginji afganistanskega ljudstva.

Tudi Iran kritičen do ZDA
Že ponoči je govoril tudi iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, ki je tako kot Chavez ostro kritiziral ZDA in Veliko Britanijo ter jih obtožil zlorabe Varnostnega sveta ZN-a za njihove lastne cilje. Dejal je, da sta Washington in London tožilec, sodnik in porota obenem.

Znova je zatrdil, da Iran razvija popolnoma pregleden jedrski program za miroljubne namene pod budnim očesom agencije za jedrsko varnost IAEA. Temu programu se ne bomo odpovedali, je dejal Ahmadinedžad in izpostavil ameriški jedrski arzenal ter njegovo zlorabo v preteklosti.

V ospredju tudi Sudan
V torek sta ZN nagovorila generalni sekretar Kofi Annan, ki poziva k miru na Bližnjem vzhodu in dejavnejši vlogi ZN-a pri preprečevanju oboroženih spopadov in vojn po svetu ter k skrbi za sočloveka, in predsednik ZDA George Bush, ki je poudaril širjenje demokracije po svetu in vse uspešnejši boj proti terorizmu. Bush je tudi dejal, da je humanitarna katastrofa v sudanski pokrajini Darfur resen preizkus verodostojnosti Združenih narodov.

Med temami, ki najbolj zaznamujejo govore državnikov v New Yorku (slovenskega predsednika Janeza Drnovška ni med njimi), so poleg Irana še kriza v Darfurju in reševanje krize na Bližnjem vzhodu.

Uprli se bomo imperiju!

Hugo Chavez