Francoski predsednik se je znašel v hudi zagati. Foto: EPA
Francoski predsednik se je znašel v hudi zagati. Foto: EPA
Nicolas Sarkozy
Francozi imajo svojega predsednika dovolj, celo tako zelo, da so 27. marec razglasili za "dan brez Sarkozyja". Foto: EPA

Zadnja javnomnenjska raziskava, ki jo je objavil francoski Le Figaro, le še potrjuje sramotni poraz stranke UMP na regionalnih volitvah, kjer so slavili socialisti in desnici prepustili oblast v samo eni izmed 26 francoskih regij. Volitve so bile tudi zadnji preizkus Sarkozyjeve priljubljenosti pred volitvami leta 2012 in če gre zaupati napovedim, se francoskemu predsedniku ne piše najbolje.

Ob Sarkozyju sta se s tako nizko podporo med volivci spopadala samo še dva francoska predsednika, François Mitterand in Jacques Chirac, a sta oba zadržala visoko podporo v svoji stranki, česar pa za Sarkozyja ne moremo trditi. Francoski predsednik se namreč spopada z velikim odporom v svoji lastni stranki Unija za ljudsko gibanje (UMP) zaradi davčne politike, stebra njegove vlade.

Strankarske kolege moti davčna zakonodaja
Zaradi poraza na regionalnih volitvah je moral Sarkozy krepko pretresti svoj kabinet in pri članih svoje stranke dobesedno prosjačiti, naj ne nasprotujejo njegovi novi davčni politiki, ki jo je uvedel v prvih tednih, ko je prevzel oblast, in ki temelji na tem, da ne sme nihče plačati več kot 50 odstotkov davkov.

Prejšnji teden je 13 poslancev iz Unije za ljudsko gibanje pisalo francoskemu časopisu Le Monde, kjer so napovedali, da bodo oblikovali nov zakon, ki bo spremenil davčno zakonodajo.

Lambert: Sarkozy vodi desnico v propad
Sarkozyja pa je napadel tudi nekdanji finančni minister in ugledni član Unije za ljudsko gibanje Alain Lambert, ki je predsednikovo vladanje v zadnjih treh letih označil kot slabo in dejal, da francosko desnico vodi naravnost v propad. "Sarkozy zagotovo ne bo mogel odnesti večine na volitvah leta 2010, zato člane stranke pozivam, naj premislijo o vseh možnostih," je dejal Lambert.

Vse manjša podpora pesti Sarkozyja zdaj, ko so vse glasnejše govorice, da ta energični predsednik, ki je imel na začetku svojega mandata velike načrte, kako bo Francijo popeljal na sam vrh Evropske unije, zaradi pritiska svoje žene, Carle Bruni Sarkozy, leta 2012 ne bo znova kandidiral na volitvah.