De Villepin in Sarkozy - nasmeški na obrazu, sovraštvo v srcu. Foto: EPA
De Villepin in Sarkozy - nasmeški na obrazu, sovraštvo v srcu. Foto: EPA

Stranko, ki bo Sarkozyjevi Uniji za ljudsko gibanje (UMP) konkurirala za glasove na desnici, ustanavlja eden najhujših sovražnikov francoskega predsednika, nekdanji premier Dominique de Villepin. Nova stranka naj bi uradno zaživela junija, de Villepin pa namerava z njo nastopiti kot alternativa Sarkozyju na predsedniških volitvah leta 2012. Ime nove stranke in druge podrobnosti naj bi bile znane do junija.

De Villepin je sicer, tako kot Sarkozy, član UMP-ja, a je v konservativni stranki razkol zaradi načina Sarkozyjevega vladanja vedno večji. Tudi znotraj stranke je veliko članov, ki odgovornost za hud poraz v nedeljskem drugem krogu regionalnih volitev, pripisujejo predsedniku države in njegovi vedno manjši priljubljenosti.

"Težava - to je Nicolas Sarkozy"
"Če imamo težavo, to ni zaradi ene ali druge reforme niti ne s parlamentarno večino ali z vlado. To je preprosto Nicolas Sarkozy," je dejal Francois Goulard, sodelavec de Villepina. "Sarkozy je tisti, ki je doživel poraz. Del volivcev je zavrnil njegove metode in njegov način," je dodal, ko je sporočil, da namerava nekdanji premier v prihodnjih dneh javnosti predstaviti drugačen program od Sarkozyjevega, alternativo za predsedniške volitve čez dve leti.

De Villepin je bil na položaju premierja med letoma 2005 in 2007. Pozneje se je moral pred sodiščem zagovarjati, ker je bil obtožen sodelovanja v zaroti, s katero naj bi skušal spodkopati kandidaturo Sarkozyja za francoskega predsednika. Sodišče ga je konec januarja obtožb oprostilo.