Kosovo je neodvisnost od Srbije razglasilo 17. februarja 2008. Foto: EPA
Kosovo je neodvisnost od Srbije razglasilo 17. februarja 2008. Foto: EPA
Ivica Dačić
Dadić je poudaril, da o vprašanju Kosova nikoli ni govoril s koalicijskim partnerjem in srbskim predsednikom Borisom Tadićem. Foto: EPA

Po koncu dvodnevnega sestanka je vodja srbske delegacije, politični direktor srbskega zunanjega ministrstva Borislav Stefanović, dejal, da rešitev vprašanja katastra pomeni, da se je določil pravni režim o tem, čigava so zemljišča in nepremičnine na Kosovu. "Verjamemo, da bodo na naslednjem sestanku končno doseženi konkretni rezultati," je dodal.

Vodja kosovske delegacije, podpredsednica kosovske vlade Edita Tahiri, pa na naslednjem sestanku pričakuje okvirni sporazum o nekaterih vprašanjih, ki bo potem romal v obravnavo srbske in kosovske vlade.

Stefanović je obžaloval, da na kosovski strani ni enake pripravljenosti za reševanje odprtih vprašanj kot na srbski. Dejal je, da kosovska stran doživlja ta pogajanja kot priložnost za potrjevanje državnosti, ne le reševanje praktičnih težav, ki bo olajšalo življenje ljudem.

Srbska delegacija "oborožena s potrpežljivostjo"
Vodja srbske delegacije je ob tem poudaril, da so se "oborožili s potrpežljivostjo". "Če se išče vsaka priložnost za zaviranje dogovora o katastrih, potem si lahko predstavljamo, kako kompleksna bodo pogajanja, ko bomo prišli do vprašanja severa Kosova in trajne ureditve odnosov," je še dejal.

Dialog Srbije in Kosova poteka pod okriljem Evropske unije, ki jo v pogajanjih zastopa Robert Cooper. Na sestanku so ob katastrih in svobodi gibanja govorili še o civilnih registrih, telekomunikacijah in energetskih temah. Dotaknili so se tudi vprašanja pogrešanih oseb, verske in kulturne dediščine ter priznavanja diplom.

Naslednji sestanek bo sredi junija.

"Srbi vedo, da je delitev rešitev"
Bolj kot pogajanja pa srbsko javnost razvnema izjava ministra za zunanje zadeve in voditelja Socialistične stranke (SPS) Ivice Dačića, da ni realno pričakovati, da bi Kosovo ostalo v sestavi Srbije in da je ena izmed mogočih rešitev delitev. Stranke, ki so kritične do predloga o delitvi Kosova, je pozval, naj predlagajo svoje rešitve za to vprašanje.

"Prepričan sem, da tudi državljani Srbije vedo, da je delitev Kosova realna rešitev, kar bo treba povedati tudi oblasti v Prištini," je dejal podpredsednik srbske vlade in dodal, da vlada o tej možnosti ni razpravljala.

Dačič je nato med zasedanjem parlamenta pojasnil, da to ni predlog za izdajo Srbije in delitev Kosova, temveč za "rešitev Srbije in srbskega naroda, ki živi na Kosovu", ter "da se Srbijo reši pred nacionalnim debaklom, ki lahko nastane, če ne bomo vodili politike, ki bo gledala naprej".