Glasovanja se je vzdržal en poslanec. Foto: EPA
Glasovanja se je vzdržal en poslanec. Foto: EPA

V resoluciji so izrazili podporo dialogu med "dvema neodvisnima državama, Kosovom in Srbijo, o praktičnih vprašanjih". Kot so še poudarili v resoluciji, se mora dialog osredotočati le na "tehnična vprašanja v obojestranskem interesu", brez spuščanja v vprašanja suverenosti, ozemeljske celovitosti in kosovskega ustavnega reda.
"Parlament izraža željo prebivalstva po vzpostavitvi dobrososedskih odnosov s Srbijo v dobro obeh držav. Regionalno sodelovanje, dobrososedski odnosi in dialog pripomorejo k miru in stabilnosti in tudi gospodarskemu razvoju držav, kar vodi v evroatlantske integracije," so zapisali.
Resolucijo je podprlo 63 poslancev koalicije, 48 poslancev opozicije je resoluciji nasprotovalo, en poslanec pa se je glasovanja vzdržal.
Opozicijska Demokratska liga Kosova (LDK) je do konca poskušala v resoluciji uveljaviti svoje stališče, da dialog s Srbijo ni prednostna naloga Prištine, Zveza za Kosovo (AAK) pa je menila, da dialog z Beogradom škodi Prištini.
Uspešni pogovori v Bruslju
Zaradi nasprotovanja opozicije kosovski parlament v torek pred prvimi medsebojnimi neposrednimi pogajanji med Srbijo in Kosovom, ki so potekala pod pokroviteljstvom Evropske unije, ni glasoval o osnutku resolucije, ki jo je predlagala vlada. Sejo skupščine so prekinili in jo preložili na četrtek.

Ob koncu pogajanj v Bruslju sta vodja srbske delegacije Borislav Stefanović in vodja delegacije Kosova, podpredsednica vlade Edita Tahiri, izrazila zadovoljstvo s pogovori, na katerih so glede vprašanj, ki so jih obravnavali, dosegli določen napredek.

Tudi Evropska unija je poudarila, da so prvi pogovori od razglasitve kosovske neodvisnosti leta 2008 potekali v "konstruktivnem in odkritem ozračju" ter da so bili pogovori informativni in produktivni. Strani sta ponovili zavezanost dialogu in pripravljenost na nadaljevanje procesa ter se dogovorili, da se bodo kmalu spet srečali.