Glavna tožilka haaškega sodišča je dejala, da morajo države več storiti za prijetje glavnih obtožencev. Foto: epa
Glavna tožilka haaškega sodišča je dejala, da morajo države več storiti za prijetje glavnih obtožencev. Foto: epa

Glavna tožilka haaškega sodišča Del Pontejeva je pred stalnim svetom Ovseja na Dunaju povedala, da se kljub velikemu napredku pri iskanju obtožencev v zadnjih mesecih roki pravice še vedno uspešno izmika deset obtožencev sodišča.

Med njimi so tudi voditelja bosanskih Srbov Ratko Mladić in Radoslav Karadžić ter hrvaški general Ante Gotovina.

"Signal vsem voditeljem sveta"
Gotovina naj bi se po prepričanju Del Pontejeve skrival nekje med Hrvaško in BiH, Karadžič med BiH in Črno goro, Mladič pa je v Srbiji. Tožilka je opozorila, da sodišču počasi zmanjkuje časa, saj bi moralo procese na prvi stopnji končati do leta 2008, vse prizivne postopke pa do leta 2010.

Del Pontejeva je povedala, da so samo od januarja sodišču izročili 19 obtožencev, med njimi tudi nekdanje ministre in štiri nekdanje načelnike generalštabov. Po mnenju tožilke haaško sodišče jemljejo resno tako vlade v nekdanji Jugoslaviji kot mednarodna skupnost, sodišče pa po njenem pošilja jasen signal vsem voditeljem sveta, da so za svoja dejanja lahko vedno poklicani na odgovornost.

Odpoved vsem slovesnostim
Spomnila je, da letos mineva deseta obletnica pokola Muslimanov v Srebrenici, mednarodna skupnost pa se bo udeležila slovesnosti ob obletnici, čeprav še vedno niso prijeli Karadžića in Mladića. "Odločila sem se, da ne bom sodelovala na nobeni slovesnosti, dokler sta Karadžić in Mladić na prostosti," je zatrdila Del Pontejeva.

Tožilka meni še, da taktika pregovarjanja obtožencev, naj se vdajo, ne zadostuje več in da morajo države razmišljati tudi o prisilnih ukrepih.