Haag Hrvatom še ne zaupa popolnoma. Foto: Reuters
Haag Hrvatom še ne zaupa popolnoma. Foto: Reuters
Carla Del Ponte in Vojislav Koštunica
Del Pontejeva je od srbskega premierja zahtevala čimprejšnjo izročitev obtoženih Srbov. Foto: epa
Carla Del Ponte
Haaška tožilka naj bi spet poročala o nezadostnem sodelovanju Hrvaške s Haagom. Foto: epa

V Zagrebu je po srečanju s premierjem Ivom Sanaderjem dejala, da je še prezgodaj za oceno o popolnem sodelovanju Hrvaške s haaškim sodiščem pred VS-om ZN-a.

Od Zagreba pričakuje, da bo prijel pobeglega generala Anteja Gotovino ali da bo dokazal, da je storil vse za njegovo prijetje. Premier naj bi jo seznanil z napredkom akcije, v kateri poskušajo najti skrivališče Gotovine. Na podlagi tega obiska bo glavna haaška tožilka sestavila poročilo, ki ga bo predstavila v Varnostnem svetu 13. junija.

Obisk v Beogradu
Pred tem se je mudila na obisku v Beogradu, kjer je oblasti pozvala k prijetju nekdanjih voditeljev Republike srbske Radovana Karadžića in Ratka Mladića.

Del Pontejeva se je v srbski prestolnici sestala z najvišjimi političnimi predstavniki, od katerih pričakuje nadaljnje sodelovanje s sodiščem v Haagu. To pomeni aretacije vseh obtožencev, vključno z omenjenima, Karadžićem in Mladićem, je dejala v pogovoru s predsednikom Srbije in Črne gore (SČG) Svetozarjem Marovićem. Slednji je dejal, da je od tega odvisna usoda njihove države.

Pohvala za dozdajšnje delo
Od njenega zadnjega obiska v SČG-ju oktobra lani so oblasti Haagu izročile 16 obtožencev iz Srbije in Republike srbske, vključno z generalom Vladimirjem Lazarevićem, Nebojšo Pavkovićem in Sretenom Lukićem. Del Pontejeva je ob tem izrazila zadovoljstvo.

Srbski premier Vojislav Koštunica pa je dejal, da so že v sredo prijeli več ljudi, povezanih z zločini v okolici Srebrenice. S tem se je vlada, kot je dodal, odzvala na posnetek ustrelitve šestih ujetnikov iz Srebrenice, ki ga je med sojenjem nekdanjemu predsedniku ZRJ-ja prav tako v sredo predvajalo haaško tožilstvo.

Del Pontejeva je dejanje pozdravila, srbsko vlado pa pozvala, naj se enako hitro odzove tudi v primeru ljudi, katerih izročitev zahteva haaško sodišče.

V petek bo Carla Del Ponte odpotovala še v Sarajevo.