Večina Američanov si želi, da bi se ameriška vojska končno umaknila iz Iraka. Foto: EPA
Večina Američanov si želi, da bi se ameriška vojska končno umaknila iz Iraka. Foto: EPA
Gates o umiku sil iz Iraka

Predlog, ki ga pripravljajo demokrati, v nasprotju s prejšnjim ne vsebuje spornega določila o datumu umika ameriških sil iz Iraka, predvideva pa omejitve pri financiranju. Predsednik George Bush je že zagrozil s ponovnim vetom, ki ga je uporabil že pri prejšnjem predlogu zakona o financiranju vojn.

Osnutek novega zakona za vojni v Iraku in Afganistanu namenja 100 milijard dolarjev, nekaj manj kot 43 milijard naj bi kongres odobril takoj, preostalo pa predvidoma julija, ko bi se prepričali, da se razmere v Iraku izboljšujejo.

Pentagon predlogu nasprotuje in ga kritizira
Predlogu demokratov nasprotujejo tudi v Pentagonu, saj trdijo, da mora obrambno ministrstvo natančno vedeti, koliko denarja ima na voljo za financiranje obeh vojn. Obrambni minister Robert Gates je povedal, da bo mogoče učinke nove ameriške strategije vojne v Iraku, v okviru katere v Irak odhaja novih 30.000 vojakov, oceniti šele jeseni. Gates je sicer namignil, da bi bi ZDA lahko zmanjšale število svojih enot v Iraku do konca leta, a le če se bodo razmere v državi uredile.

Število zagovornikov vojne se vztrajno manjša
Zadnje javnomnenjske raziskave v ZDA so pokazale, da natančno določitev datuma za začetek umika ameriških sil iz Iraka podpira 60 odstotkov Američanov, na napačno politiko Busheve administracije pa poleg vse več državljanov opozarjajo tudi mnoge protivojne organizacije. Število nasprotnikov vojne v Iraku pa narašča tudi med republikanci, ki Busha opozarjajo, da izgubljajo potrpljenje in da mora njegova nova strategija čim prej obroditi sadove.

Gates o umiku sil iz Iraka