V Iraku ostaja okoli 50.000 ameriških vojakov, njihova naloga pa bo predvsem urjenje iraških varnostnih sil. Foto: Reuters
V Iraku ostaja okoli 50.000 ameriških vojakov, njihova naloga pa bo predvsem urjenje iraških varnostnih sil. Foto: Reuters
Joe Biden, Nuri Al Maliki
Biden se je srečal z iraškim vodstvom. Foto: Reuters

"Irak je danes suveren in neodvisen," je Al Maliki sporočil Iračanom v televizijskem nagovoru ob uradnem preoblikovanju ameriške misije iz operacije Iraška svoboda v operacijo Nova zora, med katero bodo Američani pomagali pri bojih in ne vodili iz bojev z uporniki.

"Naše varnostne sile bodo prevzele zagotavljanje varnosti in varovanje naše države ter bodo odstranjevale vse grožnje, notranje ali zunanje, ki čakajo našo državo," je dodal.


Številni Iračani se ne strinjajo z Al Malikijem. "Ko bo zadnji ameriški vojak zapustil iraška oporišča in v državi ne bo več ameriških baz, bomo rekli, da so se ameriške sile umaknile. Zdaj so ameriški vojaki še tukaj in država je še vedno okupirana, je tudi prešibka," meni prebivalec Bagdada Ilifat.

Ameriški podpredsednik Joe Biden je prišel na nenapovedan obisk v Irak pred uradnim končanjem bojne misije ob polnoči. Predsednik ZDA Barack Obama bo ob tem mejniku iz Ovalne pisarne nagovoril Američane.

Nasilje v Iraku se je po najhujšem prelivanju krvi na vrhuncu sektaškega nasilja v letih 2006 in 2007 nekoliko umirilo, a je število civilnih žrtev julija močno naraslo. V prvih treh tednih avgusta je v skoraj vsakodnevnih napadih na iraške sile in prometne miličnike v Bagdadu ter provinci Anbar umrlo več kot 85 ljudi.