Papež bo avgusta že drugič v enem letu obiskal Španijo. Foto: EPA
Papež bo avgusta že drugič v enem letu obiskal Španijo. Foto: EPA

V enem izmed redkih skupnih pisem so katoliški duhovniki madridskemu kardinalu Antoniu Marii Roucu Vareli sporočili, da pokroviteljske pogodbe še povečujejo vtis, da je Cerkev privilegirana institucija.

"Ne moreš služiti dvema gospodarjema"
Papež Benedikt XVI. bo Španijo obiskal med 18. in 21. avgustom, ko se bo udeležil Svetovnega dneva mladih. Organizatorji obiska so sprožili obsežno reklamno akcijo po vsej državi, ki so jo podprla znana svetovna in vodilna španska podjetja.

Na spletni strani www.madrid11.com so na podstrani, ki je namenjena pokroviteljem, med drugim logotipi podjetij Coca Cola, Telefonica, Santander in Iberia.

"Zaupati v moč oblasti in denarja pomeni popustiti skušnjavi, ki je stara toliko, kot je stara Cerkev," so duhovniki zapisali v pismu in dodali, da nihče ne more služiti dvema gospodarjema. "Ne moreš služiti obema, Bogu in denarju," so bili jasni.

V deset strani dolgem pismu so duhovniki kritizirali tudi vlogo nekaterih podjetij v trenutni gospodarski krizi, ki je močno prizadela tudi Španijo. "Kriza ima svoj izvor v nenadzorovani želji bank in velikih družb po dobičku," so dejali in dodali, da si je kardinal v skrbi za velik proračun dogodka izbral najhujše sodelavce.