Sanaderja so prijeli 10. decembra v bližini Salzburga, kjer bo v priporu najmanj do 27. decembra. Foto: EPA
Sanaderja so prijeli 10. decembra v bližini Salzburga, kjer bo v priporu najmanj do 27. decembra. Foto: EPA

"Sprožili smo kazenski postopek proti Sanaderju, proti članu njegove družine in še tretji osebi," je za hrvaško televizijo RTL povedal Friedrich König, tiskovni predstavnik državnega tožilstva na Dunaju, ki je pristojno za korupcijo.

König je pojasnil, da je državno tožilstvo prevzelo postopek v zvezi s pranjem denarja, ki se vodi proti nekdanjemu hrvaškemu premierju, članu njegove družine in morebitni tretji osebi. "Nameravamo jih zaslišati," je dejal tiskovni predstavnik, ki pa ni želel navesti podrobnosti preiskovalnega postopka.

Sanaderja sumijo pranja denarja
V ponedeljek je državno tožilstvo za korupcijo potrdilo, da je prejelo dokumentacijo o preiskavi, ki jo je proti Sanaderju sprožilo državno tožilstvo v Innsbrucku na podlagi prijave ene izmed tirolskih bank zaradi suma pranja denarja.

Ena izmed tirolskih bank je vložila prijavo zaradi pranja denarja, po kateri obstaja možnost, da ima Sanader na Tirolskem račune, ki "so povezani s sumi proti njemu na Hrvaškem", je prejšnji teden povedal tiskovni predstavnik tožilstva v Innsbrucku Hansjörg Mayr.

Za hrvaškega notranjega ministra Tomislava Karamanka je preiskava proti Sanaderju v Avstriji problematična le toliko, kolikor bi vplivala na dinamiko njegove izročitve Hrvaški.

Če bodo sumi v Avstriji pripeljali do obtožnice proti Sanaderju, bi to pomenilo prestavitev njegove izročitve Hrvaški, kjer je osumljen korupcije ter zlorabe položaja in pooblastil.