Elisabeth kot najstnica pred ugrabitvijo (levo) in danes, prezgodaj postarana od dolgih let ujetništva in travm. Foto:
Elisabeth kot najstnica pred ugrabitvijo (levo) in danes, prezgodaj postarana od dolgih let ujetništva in travm. Foto:
Fritzl z ženo Rosemarie, ki trdi, da ni vedela za moževo početje. Foto: EPA
17-letna Elisabeth (levo) in njena 20-letna hči Kerstin danes (desno).

Elisabeth se je namreč zaljubila v svojega 14 let mlajšega stražarja, ki so ji ga določili za zaščito nje in njenih šest otrok, spočetih v 24 letih ujetništva v lastni kleti, z lastnim očetom.

43-letnici so po osvoboditvi iz ječe aprila lani diagnosticirali posttravmatski stres, ki se kaže v zatemnitvah, nočnih morah in srhljivih izsekih iz preteklosti.

"Ljubezen najmočnejša sila"
A Fritzlova je opustila dolge seanse na terapevtskem kavču, ki naj bi nevtralizirale boleče spomine na 3.000 posilstev, ki jih je preživela med svojim ujetništvom. Večino zaslug za ogromni napredek ima njen telesni stražar, v medijih imenovan le kot Thomas W, ki se je že preselil k Elisabeth in njenim otrokom, s katerimi naj bi prav tako ustvaril močno vez.

"To je živ dokaz, da je ljubezen najmočnejša sila na svetu," je zvezo komentiral eden izmed skrbnikov na psihiatriji. "S privolitvijo zdravnikov je prenehala psihiatrične terapije, medtem ko gre njeno življenje naprej - uči se voziti, pomaga svojim otrokom pri domačih nalogah, navezuje prijateljstva z ljudmi v njeni okolici ..." poroča skrbnik.

"V tisti kleti je izgubila najlepša leta svojega življenja; odločena je, da bo vsak njen preostali dan napolnjen z aktivnostmi."

Za komentar smo poklicali psihologa dr. Petra Umeka, s katedre za kriminologijo na Fakulteti za varnostne vede v Mariboru. "Ne vem, kako ga vidi, po mojem že ne kot nadomestnega očeta, tudi kot rešitelja ne," je odgovoril na vprašanje, če je Elisabeth morda na Thomasa prenesla kakšne projekcije. "To je samo dobro znamenje, saj ni zasovražila življenja in tudi moških ne. Dobro zanjo. Zakaj bi v vsem ugibali o vzzrokih? Važno je, da ji je sedaj lepo," je še dodal dr. Umek.

Josefa Fritzla so marca obsodili na dosmrtno kazen, razmerje s Thomasom pa je edino, v katero se je Elisabeth spustila s privoljenjem od svoje ugrabitve leta 1984.

Fritzl sanja o knjigi
Elisabeth je bila stara 18 let, ko jo je njen oče omamil z etrom in zaprl v skrivno klet, ki jo je zgradil pod družinsko hišo v Amstettnu. Nesrečno žensko je Fritzl osvobodil aprila lani, potem ko je njuna zdaj 20-letna hči Kerstin v kleti resno zbolela. Kerstin in njen brat Stefan sta bila dva izmed treh otrok, ki so vsa svoja življenja preživeli pod zemljo. Druge tri otroke je Fritzl vzgajal s svojo ženo Rosemarie.

Tako Kerstin kot leto dni mlajši Stefan še vedno vsak teden potrebujeta številne terapije. Spita v sobah, katerih vrata so stalno odprta, njuni skrbniki pa ju opogumljajo, naj začneta počasi in previdno govoriti o svojih izkušnjah, saj upajo, da če bi v duhu znova obiskala klet, bi lahko počasi odpravila travme, ki sta jih tam utrpela.

Medtem skuša Fritzl iz zapora navezati stik s svojo soprogo in s šestimi otroki/vnuki, a nihče izmed njih ne želi sprejemati njegovih klicev. 73-letnik še vedno sanja o tem, da bo napisal knjigo o svoji sprijeni ljubezni do Elisabeth, izkupiček od prodaje pa bo, tako trdi sam, podaril njej in svojim v incestu rojenim otrokom.

K. S.