Turški premier je zavrnil vse pozive k odstopu, protestniki pa so ostali tudi brez njegovega opravičila. Foto: EPA
Turški premier je zavrnil vse pozive k odstopu, protestniki pa so ostali tudi brez njegovega opravičila. Foto: EPA
Carigrad
Na trgu Taksim še vedno vztrajajo protestniki, ki jih Erdoganov govor zagotovo ne bo razveselil. Foto: EPA
Erdogan ne bo odstopil

Turškega premierja, ki se je nekaj po polnoči vrnil s svoje štiridnevne turneje po severni Afriki, je na letališču v Carigradu pričakalo več kot 10.000 privržencev, ki so z ovacijami spremljali njegov nagovor. Z ženo in ministri ob strani je Erdogan svoje privržence pozval, naj se omejijo od nasilnih protestov, ki po njegovem mnenju že mejijo na nezakonite.

"Protesti, ki mejijo na nezakonite, se morajo takoj končati. Nikoli nismo podpirali napetosti ali spodbujali polarizacije, tovrstna brutalnost pa je nesprejemljiva," je povedal premier, ki so ga privrženci s svojimi vzkliki in žvižganjem dostikrat preglasili. Shod na letališču je bil prvi javni izraz podpore premierju Erdoganu od začetka protestov pred tednom dni.

"Gremo, razbijmo Taksim," je bilo slišati iz množice, a je Erdogan zbrane pozval, naj se z letališča mirno vrnejo domov. "Do zdaj ste bili mirni, zreli in ste pokazali zdravo pamet. Od tu bomo šli vsi domov," je skušal množico pomiriti premier.

Erdogan zavrnil pozive k odstopu
Erdogan je odgovoril tudi na pozive, naj odstopi s premierskega položaja, ki ga zaseda že tretji zaporedni mandat, a je pozive zavrnil in se skliceval na volitve leta 2011, ko je zbral 50 odstotkov glasov. "Pravijo, da sem premier, ki ga podpira le 50 odstotkov ljudi. A to ni res. Služim vsem 76 milijonom prebivalcem, od vzhoda do zahoda," je odločno dejal Erdogan.

V času, ko je Erdogan pozdravil svoje privržence na letališču, je na carigrajskem trgu Taksim vztrajalo na tisoče protestnikov, njegove besede pa bodo zagotovo razburile protestnike, ki so pričakovali, da se bo Erdogan opravičil.

V parku Gezi kot prostovoljka pomaga tudi slovenska študentka, njene vtise pa si lahko preberete tukaj.

Napetosti se bodo še nadaljevale
Kot je znano, so se razmere v Turčiji začele zaostrovati prejšnji teden s shodom proti uničenju parka Gezi v središču mesta, kjer želijo oblasti zgraditi še eno nakupovalno središče. Sprva miroljuben shod se je zaradi brutalnega posredovanja policije kmalu sprevrgel v protivladne proteste, ki so se razširili tudi v druga turška mesta.

Kot napoveduje BBC-jev dopisnik iz Carigrada, se bo razkol v Turčiji v naslednjih dneh le še povečeval, kar bi lahko bilo nevarno. Tuji mediji poročajo, da je razpoloženje na trgu Taksim dobro, da protestniki plešejo in vzklikajo politična gesla.

Še v Tuniziji je Erdogan dejal, da pristojne službe proučujejo morebitno pretirano uporabo sile policije nad protestniki ob začetku protestov v parku Gezi, a je ob tem dodal, da so male skupine skrajnežev zmanipulirale sprva okoljevarstveni protest. "Med protestniki so skrajneži, nekateri vpleteni v terorizem," je dejal turški premier in poudaril, da ne bo spremenil svojih urbanih načrtov.

Konferenca o odnosih med Turčijo in EU-jem
Prav danes bo v Turčiji potekala mednarodna konferenca o odnosih med Turčijo in Evropsko unijo, ki jo bo s slavnostnim nagovorom odprl prav Erdogan. Pogajanja med Evropsko unijo in Turčijo o približevanju države povezavi so v zadnjih letih zastala zaradi skrbi glede svobode govora, zaradi odnosa do verskih manjšin, ženskih in otroških pravic, nadzora nad vojsko in napetosti zaradi Cipra.

Erdogan ne bo odstopil