Barcelona namerava povečati turistično takso za potnike s križark. Foto: Reuters
Barcelona namerava povečati turistično takso za potnike s križark. Foto: Reuters

Trenutna turistična taksa za potnike na križarjenju z vmesnimi postanki znaša sedem evrov na dan. Za koliko se bo taksa zvišala, ni razkril, poroča Reuters.

"Predlagali bomo bistveno zvišanje davka za potnike na križarjenju z vmesnimi postanki. Pri potnikih na križarjenju z vmesnimi postanki, ki trajajo manj kot 12 ur, sta to intenzivna uporaba javnega prostora brez koristi za mesto ter občutek zasedenosti in nasičenosti. Želimo imeti turizem, ki bo spoštljiv do mesta," je povedal v intervjuju za časnik El Pais.

Dejal je, da bi morali turisti, ne lokalni davkoplačevalci, plačati lokalne projekte, kot so klimatiziranje šol. O predlogu se bo treba dogovoriti s katalonsko regionalno vlado.

V zadnjih tednih so aktivisti proti turizmu organizirali proteste v priljubljenih počitniških destinacijah po vsej Španiji, kot so Palma de Mallorca, Malaga in Kanarski otoki, češ da obiskovalci zvišujejo stanovanjske stroške in povzročajo, da si prebivalci ne morejo privoščiti življenja v mestnih središčih.

Collboni je prejšnji mesec napovedal, da bo mesto do leta 2028 prepovedalo oddajanje stanovanj turistom, kar je nepričakovano drastična poteza, saj želi zajeziti naraščajoče stanovanjske stroške in narediti mesto primerno za bivanje prebivalcev.