Vučić, Borrell, Lajčak in Kurti (od leve proti desni) skupaj za pogajalsko mizo. Foto: Reuters
Vučić, Borrell, Lajčak in Kurti (od leve proti desni) skupaj za pogajalsko mizo. Foto: Reuters

"Predsednik Vučić in premier Kurti sta se strinjala, da niso potrebni nadaljnji pogovori o predlogu EU-ja z naslovom Sporazum o poti k normalizaciji odnosov med Kosovom in Srbijo," je po srečanju z voditeljema sporočil Borrell.

Sporazum, katerega besedilo bo kmalu objavljeno na spletni strani Evropske službe za zunanje delovanje, je po njegovih besedah namenjen predvsem državljanom Srbije in Kosova.

Svoboda gibanja in gospodarske priložnosti

Določa, da se lahko svobodno gibljejo med državama s svojimi potnimi listi, ki bodo medsebojno priznani. To bo veljalo tudi za osebne izkaznice in registrske tablice.

Poleg tega lahko prinese nove gospodarske priložnosti, pa tudi boljše zaposlitvene možnosti brez nepotrebne birokracije. Obenem pomeni, da se bo lahko povečala trgovinska menjava med Srbijo in Kosovom, je dejal Borrell.

"Srbom na Kosovu bo sporazum prinesel več varnosti, gotovosti in predvidljivosti glede njihove zaščite in pravic na Kosovu, tudi za Srbsko pravoslavno cerkev," je še povedal visoki zunanjepolitični predstavnik Unije.

Marca novo srečanje glede izvedbe

Dodal je, da sta strani izrazili pripravljenost na hitro uveljavitev sporazuma, a so potrebna nadaljnja pogajanja, da bi določili, kako točno bodo uveljavili njegove določbe. Marca bo zato Borrell v Bruslju gostil novo srečanje voditeljev, da bi končali pogajanja o aneksu o implementaciji, ki to določa.

Prvi diplomat EU-ja je dodal, da bi lahko podrobnosti o izvajanju sporazuma dorekli do sredine marca.

Vučić in Kurti se strinjata s predlogom EU-ja za normalizacijo

Vučić: Prednostna naloga je skupnost srbskih občin

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v prvem odzivu dejal, da so bili pogovori "težavni", napovedal pa je tudi novo srečanje 18. marca v Severni Makedoniji.

Prednostna naloga pri izvajanju sporazuma je po njegovih besedah vzpostavitev skupnosti srbskih občin na Kosovu, navaja srbska izpostava regionalne televizije N1.

Kosovo je pred kratkim slavilo 15. obletnico neodvisnosti. Foto: AP
Kosovo je pred kratkim slavilo 15. obletnico neodvisnosti. Foto: AP

Kurti: Škoda, da nismo podpisali dogovora

Kosovski premier Albin Kurti je medtem po srečanju dejal, da je bil pripravljen podpisati dogovor. "Škoda, da nocoj nismo podpisali dogovora, čeprav se vsi strinjamo," je dejal novinarjem.

Zgodovinski dan?

Dopisnik RTV-ja iz Beograda Boštjan Anžin je pred začetkom srečanja poročal, da je podpis dogovora ob izjemnem mednarodnem pritisku in vse manjšem potrpljenju ob dialogu zelo blizu. Nekateri so že napovedujejo zgodovinski dan, saj predlog številni razumejo kot srbsko posredno priznanje Kosova.

V Beogradu in Prištini so zadnje dni sprejemali pisma in telefonske klice evropskih in ameriških voditeljev, ki so pozivali k podpisu sporazuma, saj da gre za blaginjo državljanov, mir, razvoj in evropsko perspektivo.

Vučić je doma deležen protestov in obtožb, da je izdajalec. Foto: AP
Vučić je doma deležen protestov in obtožb, da je izdajalec. Foto: AP

Vučić v primeru zavrnitve napovedal hude posledice

Rdeča linija za srbskega predsednika sta sicer priznanje in soglašanje s kosovskim članstvom v Združenih narodih, česar pa sporazum ne predvideva.

Vučić, ki je bil doma že deležen protestov in obtožb, da je izdajalec, v Bruslju pa pravijo, da je tudi pod pritiskom Moskve, je v primeru zavrnitve napovedoval hude posledice. "Ali bi postali izobčenci Evrope? Da, bi. Popolnoma osamljeni, nihče se ne bi pogovarjal z nami. Ne bi imeli dostopa do kapitala, v sodobnem svetu ne morete delovati sami," je dejal.

V Prištini sporazum načelno podpirajo

V Prištini evropski predlog načelno podpirajo. "V paketu je predvidena včlanitev Kosova v mednarodne organizacije, kar je skoraj enako priznanju," pravi kosovski premier Kurti, ki pa zavrača vzpostavitev Zveze občin s srbsko večino, kot je bila dogovorjena pred desetimi leti in brez katere se Vučić ne namerava pogovarjati naprej. V Prištini zdaj postavljajo pogoje, saj nočejo ustvariti nekakšne nove Republike srbske.

Namen sporazuma je končati nenehne krize, procesu normalizacije pa bi sledil končni sporazum, ki bi ga podpisali pred vstopom v Evropsko unijo. Ta pa je trenutno še zelo oddaljen, je dodal Anžin.

Reportaža Boštjana Anžina: Kako zelo narazen so Srbi in Albanci na Kosovu