Shoda v Kosovski Mitrovici se je udeležilo več tisoč srbskih prebivalcev. Foto: Reuters
Shoda v Kosovski Mitrovici se je udeležilo več tisoč srbskih prebivalcev. Foto: Reuters

Beograd in Priština naj se vzdržita enostranskih dejanj, ki bi lahko vodila k nadaljnjim napetostim in nasilju, je dejal Borrell.

Zadnji dogodki v odnosih med Kosovom in Srbijo ogrožajo leta trdega dela in dosežke v okviru dialoga med Beogradom in Prištino ob podpori EU-ja ter ovirajo varnostne razmere v regiji in širše, je po telefonskem pogovoru z Vučićem in Kurtijem sporočil Borrell.

"Srbijo in predstavnike kosovskih Srbov pozivamo, naj spoštujejo svoje obveznosti (...) in se vrnejo v institucije Kosova, v katerih bodo opravljali svoje naloge, vključno s policijo, sodstvom in lokalnimi upravami," je sporočil predstavnik Unije.

EU je obenem vnovič pozval oblasti na Kosovu k spoštovanju svojih obveznosti in prekinitvi vseh postopkov, ki so jih uvedli proti imetnikom starih registrskih tablic. Kot je dodal Borrell, EU poziva Kosovo, naj nemudoma začne izvajati ukrepe za ustanovitev združenja občin srbske večine, saj nadaljnje neizvajanje te obveznosti spodkopava načelo pravne države ter škodi ugledu in verodostojnosti Kosova.

Josep Borrell. Foto: EPA
Josep Borrell. Foto: EPA

Stranka kosovskih Srbov Srbska lista je v soboto sklenila, da bodo srbski predstavniki in uslužbenci protestno zapustili kosovske institucije. Odločitev zadeva tako ministra, pristojnega za etnične skupine, in predsednika Srbske liste Gorana Rakića kot tudi vse poslance, sodnike in tožilce ter policiste.

Odločitev za protestni odhod je sprožila uredba, ki jo je sprejela kosovska vlada in v skladu s katero morajo Srbi na severu Kosova do konca aprila zamenjati srbske registrske tablice za avtomobile s kosovskimi tablicami.

Posebni odposlanec EU-ja za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak je že v soboto sporočil, da "računa na odgovorno ravnanje" obeh strani za ohranitev stabilnosti v času novih napetosti na Kosovu, o katerih je Beograd obvestil že Moskvo in Peking. V Washingtonu pa so Srbijo opozorili, naj ravna "odgovorno".

Shod na severu Kosovske Mitrovice

Medtem je v severnem delu Kosovske Mitrovice potekal velik shod srbskih prebivalcev. Pri spomeniku knezu Lazarju je bil postavljen oder, s katerega so govorniki nagovarjali udeležence. Teh je bilo več tisoč, po poročanju srbskega portala Novosti več kot 10.000.

Med govorniki je bil tudi predsednik Srbske liste Rakić. "Želim vam zdaj javno vrniti mandate, saj ste nas vi izbrali, ne Priština," je dejal. Po njegovih besedah so kosovske oblasti leta "kriminalizirale sever" Kosova, kjer živi večina kosovskega srbskega prebivalstva. Dodal je, da z odstopi branijo sporazum iz Bruslja in mednarodno pravo.

Zbrani so nosili številne zastave Srbije in transparente z napisi "Dovolj nam je Kurtijevega terorja", "Mi imamo eno državo – SRBIJO", "Jaz sem Srb in tukaj je vse moje", "Kutri si nas ne bo podredil".