V drugem krogu volitev nobena stran ni dobila absolutne večine. Foto: Reuters
V drugem krogu volitev nobena stran ni dobila absolutne večine. Foto: Reuters

Zadovoljstvo so izrazili zlasti voditelji na levem političnem polu, ki so pozdravili dejstvo, da so francoski volivci in volivke zavrnili skrajno desnico.

Podpredsednik nemške vlade Robert Habeck je dejal, da čuti "olajšanje", ker ni zmagala desnica. Pozdravil je prizadevanja za preprečevanje "drsenja v nacionalizem in premika Evrope v še bolj težave vode".

Sorodna novica Bo francoski levici po zmagi uspelo sestaviti vlado? Macron Attala pozval, naj ostane premier.

"Najhujšemu smo se izognili," je dejal Nils Schmid, zunanjepolitični predstavnik nemških socialdemokratov (SPD) kanclerja Olafa Scholza. Ob tem je priznal, da je francoski predsednik Emmanuel Macron politično oslabljen in da bo sestavljanje vlade zapleteno.

Tudi odziv poljskega premierja Donalda Tuska je bil pozitiven. "V Parizu navdušenje, v Moskvi razočaranje, v Kijevu olajšanje. Dovolj za biti srečen v Varšavi," je zapisal na omrežju X.

Reuters navaja neimenovanega predstavnika EU-ja, ki je prav tako izrazil "ogromno olajšanje", a je dodal, da se še ne ve, kaj izidi volitev pomenijo za Evropo.

Španski zunanji minister José Manuel Albares je dejal, da je vesel, da je bila skrajna desnica, ki jo je označil za "povsem nasprotno evropskim vrednotam", poražena.

Španski premier in vodja socialistov Pedro Sánchez je pozdravil dejstvo, da sta se tako Francija kot tudi Združeno kraljestvo, kjer so na volitvah v četrtek zmagali laburisti, odločila zavrniti skrajno desnico in se zavezala socialni levici.

Tudi vodja grških socialistov (Pasok) Nikos Andrulakis je menil, da so ljudje v Franciji "postavili zid proti skrajni desnici, rasizmu in nestrpnosti ter zaščitili večna načela francoske republike: svobodo, enakost in bratstvo".

Uspeh levice na francoskih volitvah so pozdravili tudi nekateri voditelji južnoameriških držav, med njimi venezuelski predsednik Nicolás Maduro, brazilski predsednik Luiz Inácio Lula da Silva in kolumbijski predsednik Gustavo Petro.

Portugalska skrajna desnica: Katastrofa za gospodarstvo

Manj navdušenja je bilo opaziti na desnici. Vodja skrajno desne portugalske stranke Chega André Ventura je izide francoskih volitev označil za "katastrofo za gospodarstvo, tragedijo za priseljence in slabo za boj proti korupciji".