Turška letala naj bi 18-krat preletela grško ozemlje. Foto: Reuters
Turška letala naj bi 18-krat preletela grško ozemlje. Foto: Reuters

Turčija še naprej izpodbija suverene pravice Grčije v Egejskem morju s kršitvami zračnega prostora in preleti grškega ozemlja, je povedal tiskovni predstavnik grškega zunanjega ministrstva Aleksandros Papaioanou. Vse skupaj je označil za "skrb vzbujajoče".

Po njegovih navedbah Turčija uporablja tako brezpilotna kot reaktivna letala. Samo januarja je bilo po podatkih grškega generalštaba v zraku nad Egejskim morjem 17 prestrezanj s simuliranimi napadi.

Turška in brezpilotna letala naj bi prav tako 18-krat preletela grško ozemlje, vključno z naseljenimi otoki.

Prelet ozemlja države se šteje za resno kršitev suverenosti države. EU je taka dejanja Turčije že večkrat obsodil, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Med državama pogosto nastajajo incidenti v zraku ali na morju. Oktobra lani so Grčija, Egipt in Ciper pozvali Turčijo, naj spoštuje mednarodno pomorsko pravo in opusti provokacije in enostranska dejanja.

Hkrati so obsodili "stalne kršitve grškega zračnega prostora in nezakonite dejavnosti Turčije v izključnih gospodarskih conah Grčije in Cipra". Turčija je namreč pred časom poskrbela za precej napetosti, ker je v conah obeh sosed izvajala raziskave morebitnih nahajališč zemeljskega plina.

Leta 2018 je medtem grško vojaško letalo strmoglavilo po poskusu prestrezanja turških lovcev, pilot pa je pri tem umrl.

Obe državi sta članici vojaškega zavezništva Nato.