Jezero Šoderica, v katerega se zaradi poplav izliva Drava. Foto: Bobo/Pixsell/Luka Stanzl
Jezero Šoderica, v katerega se zaradi poplav izliva Drava. Foto: Bobo/Pixsell/Luka Stanzl

Razmere so bile zaradi narasle Drave ponoči najbolj kritične med Drnjem in Hlebinami v Podravini, kjer je na nekaj mestih začel popuščati nasip. Kot je poročala hrvaška javna radiotelevizija HRT, v Podravini nenehno nastajajo nova krizna žarišča, evakuirali so tudi 33 prebivalcev romskega naselja. Razmere v Drnju in Hlebinah so za zdaj pod nadzorom, a je po besedah občinskih predstavnikov težko predvideti, kdaj lahko pričakujejo vrhunec poplavnega vala.

Vodostaj reke Drave je v ponedeljek na tem območju znašal 615 centimetrov, kar je 30 centimetrov več od rekorda iz leta 2014.

Na pomoč tudi vojska

V preprečevanju poplav je gasilcem na tem območju pomagalo okoli 160 pripadnikov hrvaške vojske. Skupaj s prebivalci so vso noč polnili vreče s peskom in gradili začasne nasipe. Doslej jim je uspelo obraniti Hlebine in okoliška naselja.

V Drnju je poročanju HRT-ja ogroženih nekaj hiš, prebivalcem naselja pa živila in pomoč dostavljajo s čolni.

Velika količina vode se medtem še vedno izliva v tamkajšnje jezero Šoderica, ki ga je Drava v ponedeljek popolnoma preplavila. Vodostaj jezera se je danes zvišal za meter in pol, voda pa je poplavila več počitniških hiš.

Poplavam se po poročanju hrvaških medijev kljub nasipom ni izognila niti občina Petranec, od koder so evakuirali del prebivalcev.

V Virovitiško-podravski županiji vrhunec poplavnega vala pričakujejo v sredo zjutraj. Na poplavni val se pripravljajo tudi v Osiješko-baranjski županiji. Pričakujejo ga v petek, kot tudi rekorden vodostaj reke Drave, so danes sporočili iz županijskega štaba civilne zaščite.

Zaradi bližajočega se poplavnega vala je v vojašnicah v Đakovu in Našicah blizu Osijeka od danes v stanju pripravljenosti tudi 150 vojakov. Na terenu se bodo angažirali po potrebi.

Stanje na območju Varaždina in v Medžimurju se medtem umirja, saj sta tam začeli upadati tako Drava kot Mura.

Na severu Hrvaške ljudi ogrožata narasli Mura in Drava

Na jugu Avstrije odpravljajo posledice povodnji

Na jugu Avstrije, ki so ga prejšnji konec tedna prizadeli obilno deževje in poplave, danes odpravljajo posledice povodnji. Na avstrijskem Koroškem skrbi še vedno povzročajo zemeljski plazovi, medtem ko so se na avstrijskem Štajerskem tla na plazovitih območjih umirila, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Vodostaji rek na avstrijskem Štajerskem danes upadajo, tudi Mure, ki je v zadnjih dneh poplavljala tudi v Sloveniji in na Hrvaškem. "Zdaj smo povsod varni," je po poročanju agencije APA dejal vodja oddelka za zaščito pred naravnimi nesrečami na avstrijskem Štajerskem Harald Eitner.

Tudi na avstrijskem Koroškem so se vodotoki že znatno znižali, razen reke Glina, katere gladine upada zelo počasi. Počasi se znižujejo tudi gladine jezer. V Celovcu in okolici povzroča skrbi visok vodostaj podtalnice. Na avstrijskem Koroškem, predvsem v okraju Velikovec, je tudi še vedno velika nevarnost zemeljskih plazov, zaradi katerih so evakuirali prebivalce več deset hiš.

Po neurju do nadaljnjega ne deluje kabinska žičnica na smučišče Peca. Medtem postopoma znova odpirajo ceste, ki so bile zaradi ujme zaprte, med njimi cesto čez mejni prehod Jezersko, še poroča APA.