Boj gasilcev s požarom pri Tučepih. Foto: Bobo/Pixsell/Matko Begović
Boj gasilcev s požarom pri Tučepih. Foto: Bobo/Pixsell/Matko Begović

Hrvaška gasilska zveza je v torek zvečer sporočila, da bi se požar pri Skradinu lahko razširil proti Narodnemu parku Krka. Že ponoči je ogenj dosegel naselje Dubravice, ki je na pol poti od Skradina do parka, gasilci pa so za danes predlagali prepoved vstopa za turiste v park.

Potem ko je bilo dopoldne stanje na požarišču dobro, se je požar popoldne zaradi spremembe smeri vetra na enem delu znova aktiviral in se začel širiti proti severovzhodu.

Ogenj, ki je požgal več kot 800 hektarjev površin, trenutno gasi več kot sto gasilcev s skoraj 40 vozili in dva kanaderja. Med gašenjem je bil poškodovan en gasilec.

Po besedah gasilskega poveljnika Šibeniško-kninske županije je zanje največja ovira hribovit teren. K širjenju požara je pripomogla močna in sunkovita burja, veter pa je spreminjal smer, kar je še oteževalo gašenje. Gost dim pa občasno onemogoča gašenje z letali.

Pomoč kanaderja pri gašenju požara pri Tučepih. Foto: BoBo
Pomoč kanaderja pri gašenju požara pri Tučepih. Foto: BoBo

Znova se je razplamtel tudi požar pri Tučepih

Potem ko so gasilci dopoldne sporočili, da jim je tako požar pri Tučepih kot pri Skradinu uspelo spraviti pod nadzor, pa sta se popoldne znova razplamtela.

Na prizorišču požara v Tučepih, ki je izbruhnil v torek zvečer, je trenutno približno 250 gasilcev s približno 50 vozili, pri gašenju pa sodelujeta tudi air tractorja in kanader.

Gasilci so dopoldne že sanirali požarišče, kanaderji pa so zapustili območje. Ogenj se je nato znova razplamtel in dosegel naravni park Biokovo, od koder se vije gost dim, ki ga je po poročanju hrvaških medijev mogoče videti tudi iz Bosne in Hercegovine.

Požar je po nekaterih ocenah uničil več sto hektarjev površin, pri gašenju pa je bil poškodovan en gasilec.

Ogenj je sprva zajel makijo in borov gozd ter se nato hitro razširil, tako da je zajel štiri kilometre dolgo območje. Danes je dosegel naravni park Biokovo in zajel bližnjo kmetijo ter avtomobile. Slišati je bilo mogoče tudi močne eksplozije. Poveljnik gasilcev iz Tučepov je za Hrvatski radio pojasnil, da je eksplodiralo v starih zapuščenih vozilih.

Glavni gasilski poveljnik Slavko Tucaković je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina potrdil, da so razmere na požarišču napete, saj se ogenj zaradi močne burje, ki je pihala vso noč, širi. Gasilci so ponoči po njegovih besedah evakuirali del stanovalcev in skušali hiše ubraniti pred ognjem.

Za hrvaškimi gasilci je najtežja noč v letošnji požarni sezoni. Foto: BoBo
Za hrvaškimi gasilci je najtežja noč v letošnji požarni sezoni. Foto: BoBo

Po poročanju tamkajšnjih medijev se je ponoči v nevarnosti znašel tudi župan Tučepov Ante Čobrnić, ko je skušal z avtomobilom priti do sosednjega naselja. Kot je dejal, se je komaj rešil iz ognjenega obroča, njegovo vozilo pa je popolnoma zgorelo.

V gašenje požara v Tučepih so se poleg gasilcev iz Splitsko-dalmatinske županije vključili tudi zagrebški gasilci, medtem ko pri boju z ognjem pri Skradinu pomagajo gasilci iz karlovške županije.

Torek najzahtevnejši dan do zdaj

Iz hrvaške gasilske zveze so opozorili, da gre pri obeh požarih, ki ju spremlja gost dim, za veliko površino, ob nenehni nevarnosti krepitve vetra in aktivacije požarišča. Dodali so, da so del gasilskih enot preusmerili na območje novega požara pri naselju Danilo Kraljice blizu Šibenika.

Požar na območju Smokovića, v katerem je od torka do danes zgorelo približno 450 hektarjev površin, je medtem pod nadzorom, gasilci pa sanirajo robne dele požarišča.

V hrvaški gasilski zvezi so še poudarili, da je bil torek najzahtevnejši dan v dozdajšnjem delu požarne sezone. Od torka zjutraj do davi je po podatkih državnega gasilskega centra pri gašenju skupno sodelovalo 233 gasilskih organizacij s 1134 gasilci, 346 vozili in 20 protipožarnimi letali.

Požari tudi drugod na jugu Evrope

O požarih poročajo tudi z drugih delov Balkana. V Severni Makedoniji se gasilci že tretji dan spopadajo z več kot 60 požari, 12 jih še vedno ni pod nadzorom. Med drugim gori v občini Negrevo v bližini bolgarske meje in okoli Kumanovega blizu Srbije.

Velik požar je izbruhnil tudi v bližini obalnega mesta Shengjin na severu Albanije. Ker se je v torek začel z gore nad mestom širiti proti plažam, so oblasti odredile evakuacijo dela prebivalcev, zaprosile so tudi za pomoč iz tujine.

O požarih poročajo tudi iz Grčije in Španije. Med drugim se ob izjemno visokih temperaturah – okoli 43 stopinj Celzija – na vzhodu Iberskega polotoka bojujejo z dvema velikima požaroma, je poročal Radio Slovenija.

Dalmacija v primežu požarov