Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Zavezništvo se je v zadnjem času zateklo k neposrednim provokacijam, ki predstavljajo veliko tveganje za oborožen spopad," je diplomatom v Moskvi danes prenesel namestnik ruskega obrambnega ministra Aleksander Fomin.

Rusko obrambno ministrstvo je izbranim mednarodnim vojaškim predstavnikom, vključno s predstavniki 14 držav članic Nata, razdelilo posnetek, na katerih Fomin kritizira Nato in ga obtožuje velikega povečanja vojaških dejavnosti v zadnjih letih.

Samo lani je po besedah Fomina število vojaških poletov v bližini ruskih meja naraslo s 436 na 710, Nato pa je vsako leto izvedel tudi 30 večjih vojaških vaj s scenariji, ki so vključevali Rusijo.

Namestnik ruskega obrambnega ministra je poleg tega ponovil zahtevo Rusije po varnostnih zagotovilih Nata in prenehanju širitve zavezništva na Vzhod. Ponovil je tudi svarilo pred vstopom Ukrajine v Nato.

Rusija je v preteklosti že večkrat obsodila Nato zaradi širitve njegovih vojaških oporišč in oborožitvenih sistemov vse bližje Rusiji po razpadu nekdanje Sovjetske zveze pred tremi desetletji.