Vlada želi izbrisati črnogorsko državo in njeno nacionalno identiteto, pravijo protestniki. Foto: Reuters
Vlada želi izbrisati črnogorsko državo in njeno nacionalno identiteto, pravijo protestniki. Foto: Reuters

Temu zakonu sta ostro nasprotovali vplivna Srbska pravoslavna cerkev (SPC) in srbska manjšina v državi.

Podporniki t. i. domoljubnih organizacij so imeli v rokah črnogorske zastave in vzklikali "To ni Srbija" ter pozivali poslance in poslanke, naj ne podprejo sprememb zakona, s katerimi bi vlada iz zakona umaknila vsa določila, ki so sporna za SPC.

Zakon velja od konca lanskega leta, Srbska pravoslavna cerkev pa mu ostro nasprotuje, češ da je njegov namen odvzeti ji lastništvo nad verskimi objekti v Črni gori. Več sto njenih samostanov bi lahko prešlo v državne roke.

Na začetku meseca oblikovana nova vlada pod vodstvom Zdravka Krivokapića, ki je tesno povezana s SPC-jem, je v parlament vložila predlog sprememb zakona, tako da bi premoženje ostalo v rokah Srbske pravoslavne cerkve.

Protestniki so novo vlado obtožili, da želi "izbrisati črnogorsko državo in njeno nacionalno identiteto", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Eden od organizatorjev protesta Nemanja Batričević je novo vlado obtožil, da želi črnogorsko kulturno dediščino podariti SPC-ju in Srbiji.

Đukanovićeva stranka podprla protestnike

Protestnike je podprlo tudi več opozicijskih strank, med njimi donedavno vladajoča Demokratska stranka socialistov (DPS) predsednika države Mila Đukanovića.

Protest so pripravili pred parlamentom, kjer se je v odboru za človekove pravice začela obravnava predloga sprememb zakona. Ta jih je nato brez navzočnosti poslancev opozicije podprl, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Predlog sprememb je iz zakona izključil glavno sporno določilo za SPC, da morajo verske skupnosti imeti jasne dokaze o lastništvu, če želijo obdržati svoje premoženje. Ne določa niti več, da je treba registrirati verske objekte, ki so bili v lasti črnogorske kraljevine, preden je leta 1918 postala del Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev, poroča portal Balkaninsight.

Verske skupnosti se tudi ne morejo znova registrirati. To je še posebej razjezilo SPC, ki trdi, da njena verska skupnost na območju Črne gore obstaja že osem stoletij.

Poslanec Demokratske stranke socialistov, ki je do letos vladala v državi tri desetletja, Dragutin Papović je poudaril, da predlog diskriminira dve tretjini črnogorskih državljanov in da vlada daje monopol samo eni verski skupnosti in enemu narodu. DPS ima sicer 30 poslank in poslancev in je največja parlamentarna stranka.