Na zborovanju ob dnevu zmage v Beogradu so udeleženci nosili podobo ruskega predsednika Putina. Foto: Reuters
Na zborovanju ob dnevu zmage v Beogradu so udeleženci nosili podobo ruskega predsednika Putina. Foto: Reuters

A kot trdijo vladajoči politiki, kljub prijateljstvu z Rusijo cilj ostaja članstvo Srbije v Evropski uniji. "To je najuspešnejši mirovni projekt v zgodovini človeštva, evropska pot Srbije pa je danes pomembnejša kot kdaj prej," je iz Novega Sada, evropske prestolnice kulture, sporočila premierka Ana Brnabić.

Evropa je naša preteklost, sedanjost in prihodnost, je porok miru, stabilnosti in napredka, je še dejala premierka, ki tako kot predsednik države Aleksandar Vučić vztraja, da Srbija ostaja trdno na evropski poti.

Medtem so protestniki z ruskimi zastavami glasno trdili, da sta bili Srbija in Rusija vedno na pravi strani zgodovine. Nekateri udeleženci so prišli s fotografijami svojih prednikov, ki so umrli med drugo svetovno vojno, čemur je bila prireditev, ki jo je uvedel Vladimir Putin, uradno namenjena, čeprav ji očitajo, da se je sprevrgla v sprehajanje nestrpnežev in ksenofobov.

Večina srbskih politikov se je izognila komentiranju. V Srbiji še vedno sestavljajo novo vlado, kot pravi predsednik Vučić, je država deležna velikih pritiskov, naj končno uvede sankcije proti Rusiji in se uskladi z evropsko politiko. Pričakuje stopnjevanje pritiska glede priznanja Kosova, vztraja pa, da bodo še trdneje na evropski poti, a ne bodo poteptali svojih prijateljstev na vzhodu.

"Prvič imamo jasno večino državljanov Srbije, ki nasprotujejo članstvu v Evropski uniji, 44 odstotkov jih članstvu nasprotuje, 35 odstotkov ga podpira. A moja naloga kot predsednika Srbije ni ubogati javnega mnenja, moram ga slišati in razumeti, a se odločiti tako, kot je najbolje za državo," je dejal.

Srbija bo še odločneje na evropski poti, pravi Vučić, ki skuša še naprej sedeti na dveh stolih, očitno pa si želi tokrat za razliko od preteklosti odgovornost za končno odločitev deliti z opozicijo. Od tam mu sporočajo, da je edini primeren kraj za takšno razpravo parlament, kjer pa enotnega mnenja o uvedbi sankcij, ki bi močno ohladile odnose s tradicionalno zaveznico Rusijo, ni.