Skrajni desničarji v Liverpoolu. Foto: Reuters
Skrajni desničarji v Liverpoolu. Foto: Reuters

V Liverpoolu na severozahodu Anglije so protestniki v policiste metali stole, bakle in opeke, pri čemer je bilo po navedbah policije poškodovanih več policistov. O spopadih med policisti in protestniki poročajo tudi iz Manchestra.

V mestu Hull so po poročanju BBC-ja protestniki razbili okna hotela, ki so ga uporabljali za nastanitev prosilcev za azil. V izgredih, po katerih so aretirali štiri ljudi, so bili ranjeni trije policisti.

V središču Belfasta v Severni Irski so se zbrali nasprotniki priseljevanja na eni in protirasisti na drugi strani. Skupini sta se vzajemno zmerjali, odvrženih je bilo nekaj pirotehničnih sredstev. Nasprotniki priseljevanja so med drugim vzklikali: "Ven z islamom!" Skupini je ločevala policija v protiizgredni opremi, je poročal Guardian.

V Sunderlandu na severovzhodu Anglije so izgredi skrajnih desničarjev potekali v petek zvečer po ponedeljkovem napadu z nožem, v katerem so bile ubite tri deklice. 10 ljudi je bilo aretiranih, poškodovani pa so bili štirje policisti.

Policijska postaja v Sunderlandu. Foto: Reuters
Policijska postaja v Sunderlandu. Foto: Reuters

Posnetki, ki jih je predvajal BBC, so prikazovali večstoglavo množico, ki je divjala v središču Sunderlanda, napadala policijo in med drugim zažgala policijsko postajo. Zagorelo je tudi v stavbi poleg postaje.

"Šokantni prizori, ki smo jim bili danes zvečer priča v Sunderlandu, so popolnoma nesprejemljivi in jih ne bomo tolerirali," je v petek dejala tamkajšnja vodja policije Helena Barron.

Dodala je, da so bili neposredno zaradi nemirov ranjeni trije policisti, ki so potrebovali zdravstveno oskrbo, v nesreči pa se je huje poškodoval še policist na konju, ki je prav tako v bolnišnici.

Poteka preiskava nemirov, da bi ugotovili, kdo še je zanje odgovoren, je še dejala Barron.

Premier Starmer podprl policijo

Guardian poroča, da je premier Keir Starmer izrazil "polno podporo" vlade za ukrepe policije proti "ekstremistom", ki napadajo policiste in skušajo "sejati sovraštvo".

Notranja ministrica Yvette Cooper je dejala, da si prizadevajo zagotoviti, da bodo odgovorni za nasilje deležni "posledic, aretacij in pregonov".

V več angleških mestih so v zadnjih dneh potekali protesti in izgredi, katerih povod je bil ponedeljkov napad z nožem v obmorskem mestu Southport, v katerem so bile ubite tri deklice. Policija meni, da so bile povod za nemire laži na družbenih omrežjih, da je napadalec islamist in prosilec za azil, ki je v Združeno kraljestvo prispel na čolnu.

Za napad z nožem je sicer obtožen 17-letnik iz Lancashira, ki je bil rojen v Cardiffu v Walesu.

V Londonu je sicer policija v sredo aretirala 111 ljudi, ko se je protestno zborovanje v Westminstru sprevrglo v nasilje.

V izgredih v Sunderlandu poškodovani policisti