V živo

Zunanja ministrica Tanja Fajon se je v uvodnem nagovoru dotaknila pomenljivega gesla letošnjega BSF-ja "vzporedne realnosti", ki ne nujno v pozitivnem smislu odraža stanje v svetu. "Razkriva nepoštenost in dvoličnost pri sprejemanju odločitev. Kaže posledice prelomljenih obljub," je dejala Fajon. Poudarila je, da smo obkroženi z vse več orožja in spopadov. Število vojn je večje kot kadar koli prej.

"Trenutno je 92, skoraj polovica držav sveta, vpletenih v konflikte zunaj svojih meja. Vojna v Ukrajini traja že dve leti in pol, v Tigraju skoraj štiri leta, v Afganistanu desetletja, v Sudanu več kot eno leto." Ob tem je Fajon omenila skorajšnjo obletnico izbruha sovražnosti na Bližnjem vzhodu, ki je privedel do humanitarne katastrofe v Gazi in "okrepil kolektivno kaznovanje Palestincev tudi na Zahodnem bregu".

"Kako je mogoče, da se po toliko vlaganjih v mednarodno pravo, Ustanovno listino Združenih narodov, mednarodno listino o človekovih pravicah in multilateralizem kot tak, varnostne grožnje množijo, strukture in stebri globalnega sodelovanja, kot so mednarodne organizacije in mednarodne norme, pa so neuspešni?" se je v nagovoru vprašala Fajon. "Kako smo prišli do točke, ko so ukrepi označeni za nemočne. Za pomembne, a brez vrednosti oziroma opisani kot prazne fraze?"

Zbrane je vprašala, ali poznajo kratico WCNSF, ki v angleščini skrajšuje besedno zvezo “Wounded Child, No Surviving Family", v prevodu "ranjen otrok, brez preživelih članov družine" in je postal nov del slovarja v Gazi.

Po besedah Fajon to vzbuja občutke brezupa in hkrati kaže na vse, kaj se je pričakovalo in zahtevalo ter kaj se ni spoštovalo. "Nekega dne bomo tudi o tem morali razmisliti."

Organizatorji pričakujejo udeležence z vsega sveta, ki bodo na Bledu obravnavali tako akutne tematike, kot sta krizi v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu, kot tudi težave, ki terjajo dolgoročnejši razmislek.Foto: Reuters
Organizatorji pričakujejo udeležence z vsega sveta, ki bodo na Bledu obravnavali tako akutne tematike, kot sta krizi v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu, kot tudi težave, ki terjajo dolgoročnejši razmislek.Foto: Reuters

Zunanja ministrica je sicer zagotovila, da si bo Slovenija, ki je s septembrom prevzela predsedovanje Varnostnemu svetu ZN, prizadevala, da se bo slišal njen glas kljub določeni stopnji razočaranja, ker rezultatov na terenu ni videti. Pozvala je priznanju Palestine in med prisotnimi v dvorani požela aplavz.

Izrazila je tudi polno podporo Evropske unije in Slovenije Ukrajini. "Jasno je, da miru ni mogoče doseči brez sodelovanja in dialoga med vsemi stranmi. Upamo, da bo Rusija ustavila agresijo, končala vojno in začela pogajanja v dobri veri, na podlagi mednarodnih norm in ob polnem spoštovanju Ustanovne listine ZN," je dejala Fajon.

"Glavna značilnost današnjih vojn so stalni, brutalni in usmerjeni napadi na civiliste in civilno infrastrukturo, ki so očitna kršitev mednarodnega humanitarnega prava in jih je treba takoj ustaviti," je še poudarila v nagovoru.

Pirc Musar: Mi, razviti svet, bi morali voditi pot v trajnostno prihodnost

Tudi predsednica Nataša Pirc Musar je poudarila, da je nujno, da mednarodna skupnost preseže geopolitične delitve in se sooči z novimi grožnjami ter izzivi mednarodnemu miru in varnosti.

"Mi, razviti svet, bi morali voditi pot v trajnostno prihodnost in se naučiti, kako živeti z manj, a bolje, ter hkrati podpirati tiste, ki zaostajajo," je dejala Pirc Musar.

Poleg podnebnih kriz je opozorila tudi na vedno večje težave z vodo, saj je ta po njenem mnenju tudi vse pogostejši vzrok za spore. "Slovenija poudarja pomen vode za človekov razvoj, ohranjanje ekosistemov, podnebno odpornost ter mir in varnost." Izpostavila je tudi preskrbo s hrano, ki se po njenem mnenju zaradi strmega naraščanja svetovne negotovosti še stopnjuje in poudarila, da v 21. stoletju ni prostora za lakoto.

Tudi Pirc Musar je v svojem nastopu spomnila na "nesmiselno vojno v Ukrajini", zaradi katere ne trpijo samo Ukrajinci. "Vsi si želimo miru. Bodimo jasni: čeprav obstajata dve sprti strani, je Rusija napadalec, Ukrajina pa žrtev. Ukrajinci imajo pravico braniti svojo domovino, naša skupna dolžnost pa je, da jih podpremo," je dejala.

Predsednica je opozorila tudi na trpljenje v Gazi. "V nobenem primeru ciljanje na civilno prebivalstvo ni legitimna vojaška strategija. Talci se morajo varno in nepoškodovani vrniti k svojim družinam. Uveljaviti je treba prekinitev ognja. Civilnemu prebivalstvu je treba omogočiti takojšen in varen dostop do humanitarne pomoči," je dejala.

Tudi po njenem prepričanju je edina prava pot do trajnega miru na Bližnjem vzhodu rešitev dveh držav. "Slovensko priznanje Palestine poudarja pomen tega cilja," je dejala.

Guterres: Živimo v razdeljenem svetu

"Letošnji Blejski strateški foum poteka prav v času, ko je Slovenija prevzela predsedovanje Varnostnega sveta Združenih narodov in Sloveniji želim čestitati za izjemno odgovornost v teh mesecih," je uvodoma dejal generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres.

Dodal je, da se svet sooča z revščino, lakoto, neenakostjo, podnebnim kaosom, z globalnim finančnim sistemom, ki ne omogoča varnosti državam v razvoju, s kršitvami človekovih pravic, mednarodnega prava, in ustanovne listine ZN-a in z grozljivimi spopadi, ki prinačajo trpljenje, obup in največje število razseljenih poseb po drugi svetovni vojni.

"Naslov foruma svet vzporedih stvarnosti je resnično primeren, saj živimo v razdeljenem svetu in odpravljanje delitev ter soočanje z izzivi zahtevata iskanje skupnih rešitev - rešitev, s katerimi bomo hitreje dosegali trajnostne razvojne cilje in izboljšali današnji zastarel in nedeljuoč sistem, da se bo bolje odzival na potrebe držav v razvoju."

Guterres je izpostavil še letošnji Vrh za prihodnost, ki ga konec septembra organizirajo Združeni narodi, in dejal, da bo priložnost za voditelje, da predstavijo nove rešitve in se zavežejo, da bodo delovali v prid obnove miltulateralizma in zaupanja.

Protest Gibanja za pravice Palestincev

Pred začetkom foruma je Gibanje za pravice Palestincev pripravilo protest, s katerim želijo poudariti svoje stališče, da se v Gazi dogaja genocid. "Slovenska vlada sistematično uničevanje Gaze, napade na bolnišnice in šole, uničenje vseh univerz, sistematično ubijanje civilistov, novinarjev in humanitarnih delavcev, razčlovečevanje, poniževanje in ustvarjanje pogojev, v katerih je preživetje vse bolj nemogoče, označuje za konflikt," so zapisali.

Predstavniki Gibanja za pravice Palestincev ter Amnesty International Slovenije pred zasedanjem Blejskega strateškega foruma. Foto: BoBo
Predstavniki Gibanja za pravice Palestincev ter Amnesty International Slovenije pred zasedanjem Blejskega strateškega foruma. Foto: BoBo

"Če organizatorji letošnjega Blejskega strateškega foruma mislijo, da lahko živijo v svetu vzporednih resničnosti, jim sporočamo, da tega ne sprejemamo. Živimo na skupnem planetu in zahtevamo pravičnost, enakopravnost in svobodo za vse ljudi. Mednarodnopravna dolžnost Slovenije je, da uvede embargo na trgovino z vojaško opremo in orožjem z Izraelom, da prepove vsakršno trgovinsko ali gospodarsko sodelovanje z nezakonitimi izraelskimi naselbinami in da v ZN-u uporabi vse vzvode, ki jih ima, da Izrael ustavi pri kršenju Konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida," so še zapisali.

Nada Pretnar iz Gibanja za pravice Palestincev je zbranim voditeljem očitala, da govorijo o demokraciji in pravičnosti, a da obenem z gospodarskim, vojaškim in političnim sodelovanjem nagrajujejo izraelsko politiko kolonizacije in apartheida.

"Govorite o mednarodnem pravu, a se na odločitve Meddržavnega sodišča, ki se je jasno izreklo glede izraelskih hudodelstev in s tem tudi zavezalo države k odgovornosti, požvižgate," je še dodala.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kdo so govorci na forumu?

Forum se je začel z nagovoroma zunanje ministrice Tanje Fajon in predsednice republike Nataše Pirc Musar, spregovorila sta tudi von der Leyen in po videopovezavi generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres. Slovenija je namreč s septembrom prevzela enomesečno predsedovanje Varnostnemu svetu ZN-a.

Po uvodnih nagovorih se je začel panel voditeljev z udeležbo predsednikov vlad Slovenije, Hrvaške, Albanije in Srbije, Roberta Goloba, Andreja Plenkovića, Edija Rame in Miloša Vučevića.

Sorodna novica Fajon: Na BSF-ju se želimo pogovarjati o tem, kako v razdeljenem svetu zagotavljati mir in varnost

Tema vojne v Gazi bo na sporedu v nadaljevanju prvega dne foruma, saj bo udeležence med drugim najprej nagovorila Amal Džadu, svetovalka palestinskega premierja. Džadu bo nastopila namesto generalnega sekretarja in soustanovitelja Palestinske nacionalne pobude Mustafa Bargutija. Zakaj je do zamenjave prišlo, ni znano.

Sledil bo pogovor z nekdanjo izraelsko zunanjo ministrico Cipi Livni. Njena udeležba je razburila nevladnike in stranko Levica, ki so od vlade zahtevali, naj ji prekliče vabilo, kar so organizatorji zavrnili, saj da je BSF namenjen predstavljanju različnih pogledov.

Prisotne na forumu bo nagovoril tudi generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres. Foto: BoBo
Prisotne na forumu bo nagovoril tudi generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres. Foto: BoBo

Na BSF-ju bo govor tudi o širitvi EU-ja, predsedniških volitvah v ZDA, kibernetski varnosti, boju proti dezinformacijam, energetski in vodni varnosti ter zelenem prehodu.

Napovedana je udeležba številnih vidnih predstavnikov držav in civilne družbe, vključno z Ursulo von der Leyen in Julijo Navalno, ženo pokojnega ruskega oporečnika Alekseja Navalnega.

Zaradi BSF-ja bo na Gorenjskem občasno povečan in oviran promet, je opozorila policija, vzpostavljene bodo tudi kratkotrajne zapore prometa.

Spremljajte BSF na Televiziji Slovenija

Odprtje mednarodne konference in predsedniško razpravo v neposrednem prenosu spremljate na 1. programu Televizije Slovenija. Na 3. programu Televizije Slovenija pa boste lahko ob 16.15 spremljali razpravo zunanjih ministrov.