Kabul je bil v tem letu priča številnih samomorilskih napadov. Foto: Reuters
Kabul je bil v tem letu priča številnih samomorilskih napadov. Foto: Reuters
Napad v Kabulu

Italija želi po hitrem postopku umakniti svoje čete iz Afganistana, potem ko je v bombnem napadu življenje izgubilo šest italijanskih vojakov.

"Zaskrbljeni smo in upamo, da bomo naše fante čim prej prepeljali domov," je dejal italijanski premier Silvio Berlusconi. "Menimo, da bi bilo za vse boljše, da bi Afganistan zapustili čim prej," je še dejal. Italija naj bi kmalu zmajšala število svojih vojakov v Afganistanu, ki trenutno šteje 3.100 vojakov.

Odgovornost napada prevzeli talibani
V samomorilskem napadu z avtomobilom bombo je bilo v Kabulu ubitih šest italijanskih vojakov, trije pa so huje ranjeni. Tarča samomorilskega napada v diplomatski četrti v središču afganistanske prestolnice sta bili dve italijanski vojaški vozili. V napadu so bili ubiti trije afganistanski civilisti, ranjenih pa je bilo še več deset ljudi. Eksplozija je bila tako močna, da so se stresle zgradbe v neposredni bližini. Odgovornost za napad so prevzeli talibanski uporniki, ki so letos močno povečali število napadov na tuje sile v Afganistanu.

Karzaj oštel evropske opazovalce
Napad se je zgodil kmalu po tem, ko je afganistanski predsednik Hamid Karzaj znova skušal prepričati skeptični domačo in tujo javnost, da je zmagovalec nedavnih predsedniških volitev. Na teh so se po trditvah mednarodnih opazovalcev dogajale hude kršitve, po nekaterih podatkih pa naj bi bilo neveljavnih kar četrtina glasovnic.

Karzaj je zanikal, da so se zgodile večje nepravilnosti, in izrazil ogorčenost nad trditvami evropskih opazovalcev o hudih prevarah. Predsednik, ki bi z zmago osvojil svoj drugi mandat, je pozval k preiskavi o nepravilnostih, ki pa mora biti po njegovih besedah poštena in brez predsodkov.

Napad v Kabulu