Kot kaže, bo Karzaj še naprej na čelu Afganistana. Foto: EPA
Kot kaže, bo Karzaj še naprej na čelu Afganistana. Foto: EPA

Če bo izid obveljal in je Karzaj res dobil več kot polovico glasov, potem ne bo potreben drugi krog, v katerem bi se sicer pomeril z Abdulahom Abdulahom. Toda najnovejši izidi, prešteli so 92 odstotkov glasovnic, so zaradi zahteve po ponovnem štetju postavljeni pod vprašaj. Komisija za volilne pritožbe je namreč opozorila, da je "našla javne in prepričljive dokaze o ponarejanju."

Volitve so potekale 20. avgusta in že tedaj so se pojavile obtožbe proti vsem vidnim kandidatom o ponarejanju glasov. Kredibilne volitve so bile sicer glavni cilj zahodnih držav, ki se še naprej bojujejo proti talibanom.

Neodvisna volilna komisija pri izidu ni upoštevala glasov s 600 volišč, za katere sumi, da so se na njih zgodile nepravilnosti. Predtem so na komisiji dejali, da bodo glasove prešteli oz. izvedli pregled na voliščih, na katerih je bilo izročenih več kot 600 glasovnic in na katerih je kandidat dobil več kot 95 odstotkov glasov. Kot poroča BBC, so podatki z več volišč pokazali, da je Karzaj na številnih voliščih prejel vse glasove.