Deček sloni na oknu avtobusa, ob njem pa je plakat predsedniškega kandidata Karzaja, čeprav so oblasti prosile vse kandidate, da po volitvah odstranijo svoj propagandni material. Foto: EPA
Deček sloni na oknu avtobusa, ob njem pa je plakat predsedniškega kandidata Karzaja, čeprav so oblasti prosile vse kandidate, da po volitvah odstranijo svoj propagandni material. Foto: EPA
Graf prikazuje preštete glasove volilne komisije, ki so jih javnosti predstavili 26. avgusta. Foto: EPA

Tako dozdajšnji afganistanski predsednik Hamid Karzaj kot njegov glavni tekmec nekdanji zunanji minister Abdulah Abdulah sta le nekaj dni po volitvah razglasila zmago. Kandidat mora za zmago in izognitev drugemu krogu volitev preseči 50 odstotkov glasov. Če nihče ne osvoji tega praga, se kandidata z najvišjim številom glasov pomerita še v drugem krogu volitev. Očitno pa izidi volitev le ne bodo tako izenačeni.

Zaradi prevar razveljavili volilne glasove
Poleg nemirov in nasilja so avgustovske volitve zaznamovale še spletke in prevare. Tako Karzaj kot Abdulah Abdulah naj bi prirejala volilne glasove. Črnila, v katera so volivci pomočili prst, s čimer so potrdili svojo identiteto, naj bi bila na določenih voliščih pralna, kar pomeni, da so nekateri volivci volili več kot enkrat.

Volilna komisija je tako obravnavala več kot 2.000 pritožb o nepravilnostih. Predstavnik volilne komisije Daud Ali Najafi je dejal, da so že razveljavili glasove, ki so bili oddani na 447 voliščih od skupno 28.000 volišč po vsej državi.

Karzajeva prednost
Ali Najafi je na novinarski konferenci potrdil, da je od 4,3 milijona veljavnih glasov Karzaj prejel 2,08 milijona, Abdulah Abdulah pa 1,36 milijona glasov. Tretji predsedniški kandidat Ramazan Bašardost je na tretjem mestu z nekaj manj kot pol milijona osvojenih glasov. Uradni izidi volitev naj bi bili znani 17. septembra.

Druge predsedniške volitve v Iraku so zahtevale več kot 50 življenj, polovica je bila talibanov, skupno pa je bilo v državi 135 incidentov, ki so jih bolj ali manj uspešno zatrli. V pokrajini na severu in jugu države so uporniki izstrelili več raket, a napadi niso zahtevali življenj. Prav tako so na severu države aretirali neki par, ki je nameraval izvesti samomorilski napad na enem izmed volišč, a so jima dejanje preprečili.