Aktivisti in skvoterji so na območju živeli več let. Foto: Reuters
Aktivisti in skvoterji so na območju živeli več let. Foto: Reuters

Januarja je predsednik Emmanuel Macron opustil načrt za gradnjo 580 milijonov evrov vrednega letališča pri kraju Notre-Dame-des-Landes na zahodu države, ki bi po načrtih vsako leto sprejelo štiri milijone potnikov.

Zagovorniki projekta so razočarani. Prepričani so, da bi letališče dalo nov zagon regiji in da je staro letališče postalo premajhno ter da ne ustreza varnostnim standardom.

Nasprotniki gradnje pa opozarjajo, da je projekt predrag, neprijazen do okolja in da 110 kilometrov proti severu leži opuščeno letališče, ki bi ga lahko obudili.

S projektom se je ukvarjalo že več francoskih vlad, območje pa že vrsto let zasedajo skvoterji, ki jih je policija zdaj razgnala. V raciji je sodelovalo 2.500 policistov, a protestniki so se evakuaciji upirali, nekateri so postavili barikade in jih zažgali. Nekaj ljudi je bilo v spopadih ranjenih.

"Protestnikom je uspelo, načrti za gradnjo letališča so ustavljeni, zato se morajo zdaj umakniti. Želimo narediti konec temu brezpravnemu območju. Nezakonite gradnje je treba porušiti, v Notre-Dame-des-Landes pa se mora vrniti običajno življenje," je dejal notranji minister Gerard Collomb.