Italijanski predsednik Giorgio Napoletano. Foto: EPA
Italijanski predsednik Giorgio Napoletano. Foto: EPA
Slike padlih italijanskih vojakov v Kabulu, katerih trupla so prepeljali v Rim. Foto: EPA
Tako italijanski premier Silvio Berlusconi kot nemška kanclerka Angela Merkel razmišljata o odpoklicu vojaških enot iz Afganistana. Foto: EPA
Posmrtni ostanki vojakov doma

Cia bo svoje vrste okrepila z novimi vohuni, paravojaškimi enotami in analitiki, ki bodo sledili talibanom. Ameriški vohuni bodo sodelovali v številnih nalogah, kot so sodelovanje s posebnimi enotami, ki bodo iskale visoko profilirane sovražne tarče, spremljali bodo domačine v provincah, kjer se gibljejo talibani, in nadzirali vladne uslužbence v Afganistanu, piše Los Angeles Times. Poleg Cie naj bi svoje število zaposlenih povečale tudi tudi druge obveščevalne službe, kot sta Ameriška varnostna služba (Nsa), ki prisluškuje telefonskim pogovorom in nadzoruje elektronsko pošto, ter Ameriška vojaška obveščevalna služba (Dia).

Administracija ameriškega predsednika Baracka Obame je pod hudim pritiskom, da naredi kakršen koli napredek v Afganistanu, saj ima časa le do poletja 2010, preden bo podpora ameriške javnosti padla, še piše časopis. Cia ob tem opozarja, da so talibani prvič po letu 2001, ko so jih strmoglavili z oblasti, močno okrepili svoje vrste.

Nemčija pred dilemo: podpora na volitvah ali podpora v Afganistanu?
Očitno bosta iz Afganistana kmalu odpoklicali ali pa vsaj zmanjšali število svojih vojakov Nemčija in Italija. Po incidentu, ko je nemški poveljnik ukazal razstrelitev cisterne, kjer so bili poleg talibanov med žrtvami tudi civilisti, je podpora kanclerki Angeli Merkel med domačimi volivci padla. Nemčija, ki ima v Afganistanu 4.200 vojakov, je pred hudo dilemo, saj bodo 27. septembra v državi parlamentarne volitve. Ravno zaradi nedavnega incidenta pa je podpora strmo narasla nemški Levi stranki, ki se ji po javnomnenjskih anketah obeta okoli 14 odstotkov glasov.

Italija: šest mrtvih vojakov prepeljali domov
Trupla šestih italijanskih vojakov, ki so bili ubiti v nedavnem samomorilskem napadu z avtomobilom bombo v Kabulu, so prepeljali v Rim. Italijanski premier Silvio Berlusconi je dejal, da bi si sicer želel, da bi okoli 3.100 italijanskih vojakov "čim prej zapustilo Afganistan". A kot je poudaril, je to "mednarodno vprašanje, ne gre za odločitev, ki bi jo lahko sprejela država sama; s tem bi prekršila sporazum in izgubila zaupanje". Berlusconijevemu oklevanju močno nasprotujejo italijansko prebivalstvo in nekateri člani političnega vrha.

"O tem ne bomo razpravljali drugje, ampak v Italiji, predvsem v italijanskem parlamentu," meni italijanski predsednik Giorgio Napolitano.

"Zasedli smo tujo državo. Ne vemo, kako dolgo bomo tam in koliko mrtvih vojakov bomo še objokovali," pa je dejal član italijanskih komuistov Oliviero Diliberto.

Posmrtni ostanki vojakov doma
Dan žalovanja v Italiji bo jutri. Foto: EPA
Na žalni slovesnosti je svoje spoštovanje izkazal tudi italijanski premier Silvio Berlusconi. Foto: EPA
Zadnje slovo. Foto: EPA
Od 3.100 italijanskih vojakov v Afganistanu jih bodo odpoklicali le 500, kolikor so jih tja poslali avgusta ob predsedniških volitvah.