Romanje v Meko je eden od petih stebrov islama in Koran zapoveduje, da ga mora opraviti vsak odrasel in zdrav musliman vsaj enkrat v življenju. Foto: Reuters
Romanje v Meko je eden od petih stebrov islama in Koran zapoveduje, da ga mora opraviti vsak odrasel in zdrav musliman vsaj enkrat v življenju. Foto: Reuters
Voščilo muftija islamske verske skupnosti
Arafat napolnili romarji

Letošnjega tradicionalnega romanja hadž v muslimansko sveto mesto se udeležuje okoli tri milijone vernikov z vsega sveta, med njimi tudi 50 Slovencev. Proti gori Arafat, kjer je naj bi prerok Mohamed po prepričanju muslimanov prejel zadnje poglavje svete knjige Koran, so se nekateri romarji odpravili že v soboto zvečer, drugi pa v nedeljo zgodaj zjutraj.

Za zdaj hadž poteka brez zapletov
Če so nekajkrat v preteklih letih romanje zaznamovale tragedije s številnimi smrtnimi žrtvami, pa tokrat iz Meke ne poročajo o večjih zapletih in težavah. Kot vsako leto so tudi letos savdske oblasti močno poostrile varnostne ukrepe - za preprečitev morebitnih napadov ali tragičnih stampedov skrbi kar 100.000 policistov in vojakov.

Hadž se je začel v soboto v Mini, kamor se bodo verniki znova vrnili v ponedeljek po molitvi na Arafatu in preživeti noči v dolini Muzdalifah. Najprej bo na vrsti žrtvovanje ovce ali kake druge živali v spomin na preroka Abrahama, kar zaznamuje začetek muslimanskega praznika žrtvovanja eid al adha (kurban bajram), nato pa sledi eden od vrhuncev - simbolično kamenjanje hudiča.

Prav obred kamenjanja je glede varnosti najbolj problematičen. Tako je bila panika ob obredu leta 2006 usodna za 364 ljudi, leta 1990 pa jih je v preveliki gneči umrlo kar 1.426.

Mufti o terorizmu in krizi
Na vernike na gori Arafat se je obrnil savdski mufti Abdel Aziz Al Šejk, ki je poudaril, da je treba preprečiti terorizem. "Moramo biti previdni ob terorizmu v vseh oblikah, moramo se boriti proti kriminalnim združbam, nepravičnim in agresivnim," je vernikom na srce položil mufti in jih ob tem pozval k ohranitvi "enotnosti muslimanskega naroda".

Mufti se je dotaknil tudi trenutne finančne krize, ki ni prizanesla nobenemu delu sveta, in dejal, da kriza izhaja iz neupoštevanja Alahovih pravil ter omogočanja oderuštva, ki ga islam prepoveduje.

G. V.

Voščilo muftija islamske verske skupnosti
Arafat napolnili romarji