Sarkozy in Kagame tlakujeta pot k boljšim odnosom. Foto: EPA
Sarkozy in Kagame tlakujeta pot k boljšim odnosom. Foto: EPA
Množična grobnica
Na tragične dogodke pred 16 leti spominjajo številne množične grobnice. Foto: EPA

Sarkozy je prvi francoski predsednik, ki je po 25 letih obiskal to afriško državo, ki je bila priča najhujšega pokola po drugi svetovni vojni, ko je bilo v samo treh mesecih ubitih okoli 800.000 ljudi. Priznal je, da je njegova država napačno presodila položaj, ko so pripadniki hutujskih varnostnih sil in zloglasnih milic na krut način pobijali manjšinske tutsije in zmerne hutuje.

"Kar se je zgodilo tukaj, je nespremenljivo. Vendar pa je zaradi tega, kar se je zgodilo, mednarodna skupnost, vključno s Francijo, primorana razmisliti o napakah, ki so jo zadržale, da bi preprečila in ustavila ta gnusen zločin," je dejal Sarkozy na skupni novinarski konferenci z ruandskim predsednikom Paulom Kagamejem.

Kriva je "zaslepljenost"
Sarkozy je neukrepanje mednarodne skupnosti in svoje države, ki je imela pred genocidom v Ruandi kar precejšni vpliv, obrazložil z "zaslepljenostjo", zaradi katere niso opazili "genocidne dimenzije" vlade, ki je vodila poboj.

Obisk pomeni prelomnico v odnosih med Francijo in Ruando, ki so bili v zadnjih letih polni medsebojnih obtoževanj. V Kigaliju so Francijo obtoževali, da je urila hutujske milice, ki so bile najbolj okrutne in sistematične pri izvrševanju pobojev, kar pa so francoske oblasti vseskozi zanikale.

Francija je po drugi strani očitala Ruandi, da nudi zatočišče iskanim osumljencem za genocid. Potem ko je Pariz leta 2006 obtožil Kagameja in devet njegovih sodelavcev, da so sestrelili letalo nekdanjega predsednika Juvenala Habjarimane, kar je pomenilo uvod v genocid, sta državi celo prekinili diplomatske stike.

Premalo in prepozno
Med kratkim obiskom v Kigaliju je Sarkozy dejal, da je bila operacija Turkiz, s katero so francoski vojaki v okviru mandata ZN-a vzpostavili varna območja, premalo obsežna in prepozna. Pokoli so se namreč začeli aprila, medtem ko so Francozi prišli šele junija, ko so se uporniki pod vodstvom zdajšnjega predsednika Kagameja že približevali prestolnici.

Sarkozy je v prestolnici obiskal tudi osrednje spominsko obeležje in se pred enim izmed množičnih grobnic poklonil žrtvam genocida v Ruandi.

Obisk Sarkozyja po mnenju poznavalcev ni bil namenjen le priznanju napak, ampak se v ozadju skriva čisto pragmatična narava, saj si Francija želi okrepiti svoj vpliv na afriški celini, kjer jo žene kar nekaj gospodarskih interesov.