Fritzl je med enim izmed zaslišanj dejal, da je bil 'rojen za posiljevanje'. Foto: EPA
Fritzl je med enim izmed zaslišanj dejal, da je bil 'rojen za posiljevanje'. Foto: EPA
Obtožnica proti Fritzlu

Poleg tega se bo moral 73-letni Fritzl, ki je od aprila, ko je izbruhnil škandal, v zaporu, zagovarjati tudi zaradi suženjstva, posilstva, odvzema prostosti, hude prisile in krvoskrunstva. Obtožnica je dolga 27 strani, Fritzl pa ima dva tedna časa, da se nanjo pritoži.

Otroka pustil umreti in ga nato zažgal
Tožilstvo Fritzla, ki se ga je prijel vzdevek "pošast iz Amstettna", obtožuje, da je leta 1996 umoril svojega nerojenega otroka s tem, da mu je odrekel zdravniško pomoč, čeprav je vedel, da tako ogroža njegovo življenje. Fritzl naj bi nato truplo dojenčka, ki mu ga je rodila hči Elisabeth, zažgal v peči. Po avstrijskem zakonu je za umor zagrožena dosmrtna zaporna kazen.

Niso videli dnevne svetlobe
V obtožnici še piše, da je Fritzl med letoma 1984 in 2008 hčer zadrževal v ujetništvu, v položaju, primerljivem suženjstvu, ter jo z nasilnimi dejanji pogosto silil v spolne odnose. Hčer in njune tri otroke je zadrževal v prostoru brez dnevne svetlobe in dotoka svežega zraka in jim grozil, da jih bo v primeru poskusa pobega zastrupil s plinom ali razstrelil.

Avstrijska zakonodaja predvideva, da se ob obsodbi za več kaznivih dejanj kazni ne seštevajo, ampak obsojeni odsluži le kazen, ki mu je bila izrečena za tisto kaznivo dejanje, za katero je zagrožena najvišja kazen. Sojenje Fritzlu naj bi se začelo v začetku prihodnjega leta.

Bo kazen preživljal v ustanovi za duševno motene?
Tožilstvo poleg izreka zaporne kazni za Fritzla predlaga tudi njegovo namestitev v ustanovi za duševno motene zločince. Psihiatrični izvedenec je dejal, da je bil vsa leta sicer prištevan, vendar pa kaže visoko stopnjo duševne abnormalnosti.

Zločin prišel na dan po 24 letih
Josef Fritzl je priznal, da je imel v kleti več kot dve desetletji zaprto danes 42-letno hčer Elisabeth. Tri otroke, ki mu jih je rodila, je Fritzl vzgajal s svojo ženo Rosemarie, trije pa so s pravo materjo od rojstva živeli v kleti. Fritzl je vsa leta zatrjeval, da je Elisabeth pred vrati pustila sporočilo, da je pobegnila in se pridružila neki sekti. Strašljiva zgodba se je začela razpletali aprila, ko je najstarejša Elisabethina hči, 19-letna Kerstin, zaradi slabega stanja morala v bolnišnico.

Sojetniki mu ves čas grozijo
Elisabeth in njeni otroci so od osvoboditve na duševnem zdravljenju in živijo na skrivnem kraju. Fritzl pa je zaprt v zaporu v Sankt Pöltnu, kjer 23 ur na dan preživi zaprt v celici, vmes v spremstvu več paznikov opravi le dva polurna izhoda za razgibavanje. Pazniki so sicer nedavno odkrili načrt sojetnikov, da bi Fritzla, če bi jim prišel v roke, posiljevali s smetiščno metlico, mučili in pretepali do smrti.

A. P.

Obtožnica proti Fritzlu