Obama je izredno priljubljen med Afričani. Foto: EPA
Obama je izredno priljubljen med Afričani. Foto: EPA

Vedno ponosni Ganci, ki so se kot prvi na afriški celini osvobodili kolonialnega jarma, imajo zdaj še razlog več za svoj ponos, saj je novi ameriški predsednik prav njihovo državo izbral za svoj prvi predsedniški obisk v Afriki.

Gansko zunanje ministrstvo je sporočilo, da se bo Obama v nekdanji britanski koloniji mudil 10. in 11. julija. Srečal se bo z ganskim predsednikom Johnom Atto Millsom, ogledal pa si bo tudi mesto Cape Cost, ki je bilo nekoč eno glavnih središč trgovine s sužnji na zahodnoafriški obali.

Nekdanji ganski diplomat Kvaku Bapru Asante od obiska pričakuje predvsem okrepitev trgovinskih vezi med ZDA in Gano, ki se zadnje čase spopada z visoko inflacijo in znatnim proračunskim primanjkljajem, zaradi česar potekajo pogovori z Mednarodnim denarnim skladom (IMF) za posojilo v višini milijarde dolarjev.

Ogromno navdušenje nad Obamo
Prebivalci prestolnice Akra so z navdušenjem sprejeli novico o obisku visokega gosta. "Tisti konec tedna ne bom delal in naredil bom vse, da se bom lahko pridružil množici, ki bo mahala avtomobilski povorki," je dejal mehanik Henry Boahene, medtem ko je vzklikal ime ameriškega predsednika.

Afričani so lani jeseni z navdušenjem sprejeli izvolitev prvega Afroameričana za predsednika ZDA, in čeprav od njegove januarske prisege o politiki do gospodarsko najrevnejše celine še ni govoril veliko, so pričakovanja še vedno velika in mnogi upajo, da bodo ZDA na čelu z Obamo zdaj naredile več za odpravo revščine, lakote, konfliktov in korupcije.

Mnogi opazovalci so pred in po izvolitvi opozarjali, da Afričani pričakujejo preveč od Obame, saj naj vsaj v prvem mandatu ne bi favoriziral temnopoltih na nobeni celini.

G. V.