Po Gatesovi oceni je nekaj manj kot 100 od 385 zapornikov v Guantanamu skrajnih teroristov. Foto: Reuters
Po Gatesovi oceni je nekaj manj kot 100 od 385 zapornikov v Guantanamu skrajnih teroristov. Foto: Reuters
Robert Gates
Gates kot alternativo Guantanamu predlaga neke vrste vojaški zapor. Foto: EPA

ZDA bi tako nekaj bolj nevarnih zapornikov iz zloglasnega zapora v ameriškem oporišču Guantanamo na Kubi premestile drugam, saj naj bi ti po Gatesovem mnenju predstavljali resno nevarnost.

"Ti ljudje, ki so bili izredno jasni, da bodo napadli našo državo, morajo biti zaprti za vedno," je bil oster minister, ki je zavrnil možnost, da bi jim sodili pred "kakršnim koli sodnim sistemom, ki bi jih eventualno lahko izpustil na prostost".

Alternativa Guantanamu - nov Guantanamo?
Administracija predsednika Busha sicer še vedno nima konkretne rešitve za alternativo Guantanamu.

Gates je sicer v zaslišanju pred kongresnim odborom omenil potrebo po novem zakonu, napisanem prav posebej za take primere, kot so zaporniki, obtoženi terorizma, a to bi v končni fazi najverjetneje pomenilo nov ameriški zapor, ki se ne bi oziral na pravila t. i. ženevske konvencije in drugih mednarodnih sporazumov o vojnih ujetnikih.

Po priznanju zapornika
Gatesove izjave so prišle v času, ko je Pentagon objavil transkripcije zaslišanja nekega Savdijca, povezanega s terorističnimi napadi 11. septembra 2001 in zaprtega v Guantanamu.

Moški je dejal, da sta mu dva ugrabitelja nakazala denar le nekaj ur prej, preden sta zapeljala letala v newyorški WTC in Pentagon.

Kongres sicer že dlje časa išče rešitev za zaprtje Guantanama, ki je postal kamen spotike za ameriško administracijo in tarča številnih kritik mednarodne skupnosti. Ameriški zakonodajalci so zato v četrtek prosili Gatesa, naj jim predstavi načrt zaprtja zapora, saj naj bi ta škodil ameriški kredibilnosti pri njenih zaveznikih.

K. S.