Grki so nezadovoljstvo nad politiki letos že večkrat izrazili na ulicah. Foto: EPA
Grki so nezadovoljstvo nad politiki letos že večkrat izrazili na ulicah. Foto: EPA
Grčija
Grki so naveličani svojih neodločnih politikov. Foto: EPA
Atene
Grki v vse večjem številu takole čakajo pred zavodi za zaposlovanje, da bi prejeli nadomestila za brezposelne. Foto: EPA

Grškim politikom se tudi tretji dan pogajanj ni uspelo dogovoriti o novem premierju, ki bi začasno vlado vodil do predčasnih volitev, ki bodo potekale 19. februarja prihodnje leto. Njihovo zavlačevanje že močno preseda državljanom, katerih razpoloženje niha od jeze in razočaranja do popolne brezbrižnosti.

"Gnusi se mi. Norca se delajo iz nas in dovolj jih imamo," je občutke med ljudmi opisala 32-letna uradnica Mary Melenikou, ki meni, da politiki ne govorijo resnice in jim je vseeno za ljudi. "Ne dogovorijo se, ker se bojijo prevzeti odgovornost za dejanja drug drugega," je prepričana.

Grki le nemočno opazujejo, kako se strankarski voditelji prerekajo o tem, kdo bo novi premier, in to le nekaj tednov, preden lahko obubožana država bankrotira, saj je naloga nove vlade, da izpogaja finančno injekcijo Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

"Dovolj mi je. Postalo mi je vseeno, kdo bo naslednji človek," je glede novega premierja dejal 34-letni grafični oblikovalec Kostas Polatoglu, ki v svojem razmišljanju ni osamljen, saj vse več prebivalcev občuti podobno in meni, da jih politiki ne zastopajo več interesov ljudstva.

"Ne zaupam jim. Samo upam, da če dosežemo dno, da se bomo lahko znova vzpeli," je dejal Polatoglu.

Pogovori brez dogovorov
V nedeljo so se sicer politiki dogovorili o potrditvi novega svežnja finančne pomoči, s katerim bi se izognili bankrotu in poplačali račune, ki pridejo na vrsto decembra, a drugih konkretnih dogovorov ni bilo razen datuma predčasnih volitev. Že od ponedeljka se čaka ime novega premierja, ki bi vlado vodil do volitev.

Evropski upniki, ki so v skrbeh za sam obstoj evra, od Grčije zahtevajo pisno zagotovilo, da bodo strankarski voditelji držali besedo in sprejeli pogoje finančne pomoči, o kateri so se dogovorili na oktobrskem vrhu EU-ja.

"Ti ljudje se obnašajo kot otroci. Kar je preveč, je preveč," je o politikih dejala 57-letna upokojenka in nekdanja javna uslužbenka Leni Papadopoulu ter dodala, da morajo doseči dogovor o nečem zaradi države, da bi lahko ljudje znova začeli živeti.

Nekatere strah pred nemiri
Študentka prava Christina Dimitrakopoulou je prepričana, da je bilo narobe vse, kar so do zdaj storili grški politiki, zato meni, da tudi dogovor o novem premierju ne bo spremenil ničesar.

"Nikomur več ne zaupam. Presenečena sem, da nekateri politiki pozivajo k volitvam. Ali hočejo vladati ruševinam ali jih vodijo lastni interesi?" se sprašuje 18-letna Dimitrakopouloujeva, ki sicer ima zagotovljeno službo v družinskem zavarovalniškem podjetju, a njeni vrstniki so brez dela in s pesimističnimi pričakovanji pred seboj.

Grčija je že četrto leto v recesiji, ki jo spremlja naraščajoča inflacija, poleg tega pa so se morali zaradi dolžniške krize spopasti še z zategovanjem pasu ob nizu varčevalnih ukrepov, ki jih je sprejela vlada.

"Z vlado ali brez nje. Za nas je vseeno," je dejal 18-letni študent Vangelis Panagiotakos, ki ga skrbi edino to, da bo še huje ter da bodo priča nemirom in spopadom med ljudmi.