Protesti, ki so organizirani prek Facebooka, so mirni. Foto: Reuters
Protesti, ki so organizirani prek Facebooka, so mirni. Foto: Reuters

"Tatovi - capini - bankirji", je pisalo na enem izmed napisov, ki so jih nosili protestniki, "Vi imate bolezen, mi imamo zdravilo - revolucijo", je pisalo na drugem. Na osrednjem trgu Syntagma pred parlamentom se je zbralo okoli 50.000 ljudi, jeznih zaradi naraščajoče brezposelnosti in ostrih varčevalnih ukrepov, ki jih je morala vlada sprejeti, če je hotela dobiti finančno pomoč Mednarodnega denarnega sklada in Evropske unije.

12. dan "Jezni na Syntagmi"
Večina protestnikov, ki so se 12. dan protestov zbrali v največjem številu, za nastalo krizo krivi korupcijo med politiki. Z nočjo se število protestnikov veča. Protesti na trgu Syntagma, ki so organizirani s pomočjo Facebooka, so do zdaj potekali mirno in so manj politično motivirani od tradicionalnih delavskih protestov. Organizatorji napovedujejo, da bodo proteste nadaljevali, saj število ljudi, ki se na Facebooku pridružujejo skupini "Jezni na Syntagmi", narašča.

Vladni kabinet premierja Georgea Papandreouja naj bi v ponedeljek razpravljal o gospodarskem načrtu, ki poleg varčevalnih ukrepov, ki so jih Atene že sprejele, predvideva še dodatno privarčevanje 6,4 milijarde evrov. Novi ukrepi so cena, ki jo mora Grčija plačati za nov finančni sveženj IMF-a in EU-ja.

Črna ekonomija cveti
Vlada namerava večino denarja dobiti s povečanjem davkov, tujina pa pritiska na Atene, naj bo strožja do utajevalcev davkov. Črna ekonomija naj bi v Grčiji predstavljala od okoli 20 do 30 odstotkov BDP-ja. "Namesto da bi privili tiste, ki ne plačujejo davkov, bodo zvišali davke in zmanjšali plače delavnih ljudi," se je jezil eden izmed protestnikov.